Koristan rad umesto rešetki

U poslednjoj godini dana 114 Subotičana, umesto u zatvor, odlukom suda poslato je da čisti gradske ulice. Počiniocima lakših krivičnih dela Osnovni sud u Subotici je, u odnosu na druge sudove u zemlji, do sada izrekao najviše kazni društveno korisnog rada.

 

Prema rečima Danijela Kovačića, portparola Osnovnog suda, od 114 izrečenih kazni koje su zamenjene društveno korisnim radom 32 su već izvršene, u toku je izvršenje šest kazni, a 12 izvršenja kazni je u pripremi, dok 55 osuđenika čeka na izvršenje.

 

– Sud je potpisao ugovor sa JKP „Čistoća i zelenilo” i „Park Palić”, ali za sada su sva lica društveno koristan rad obavljala u gradskoj čistoći, dok će saradnja sa drugim preduzećem tek početi. Iskustva su veoma pozitivna, čak imamo informaciju da je preduzeće spremno da zaposli neka lica koja su se pokazala kao savesni i vredni radnici – kaže Kovačić.

 

Kazna društveno korisnog rada izriče se za lakša krivična dela za koja je predviđena novčana ili zatvorska kazna do tri godine. Prilikom njenog izricanja sud ima u vidu težinu dela, ali i ličnost počinioca. Društveno koristan rad može da traje najmanje 60 i najduže 360 časova, a u slučaju da se iz nekog razloga prekine, kazna se zamenjuje zatvorskom gde se osmočasovni rad izjednačava sa jednim zatvorskim danom.

 

Prema rečima portparola Osnovnog suda, do sada se u četiri slučaja osuđena lica nisu odazvala na društveno koristan rad, a u tri slučaja kazna je prekinuta. Dok se nalaze na društveno korisnom radu, osuđena lica obilazi i kontroliše poverenik Službe za izvršenje alternativnih sankcija koja je smeštena u prostorijama grada.

 

– Još je rano da govorimo o efektima ovakvih mera, ali iz iskustva stranih zemalja znamo da je ovo korisna i humana sankcija. Za sada možemo reći da obostranu dobrobit uživa i društvo, ali i osuđenik koji nije odvojen od porodice i pruža mu se šansa za resocijalizaciju – kaže Kovačić

 

Aleksandra Isakov

PolitikaKOMENTARI

  1. Anonimni kaže:

    Pa ovo su vec odavno trebali da odrade ! A ne tek sad da se sete, ali bolje ikad nego nikad !  😎

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: