Korona oterala turiste i otkazala manifestacije u Subotici

Korona je prepolovila broj turista na severu Bačke te odložila ili otkazala brojne tradicionalne letnje manifestacije. Ipak, hoteli i privatni pansioni koji primaju goste u okviru kampanje “Letujmo u Srbiji” već su popunjeni do septembra.

Zbog pandemije koronavirusa, Suboticu je od početka ove godine do kraja maja, posetilo za 70, a Palić za 50 odsto turista manje nego u istim periodu lane. Na to je najviše uticala potreba za držanjem socijalne distance, zbog čega su otkazane organizovane grupne posete, ekskurzije i seminari korporacija.

Međutim, hoteli i privatni pansioni koji primaju goste sa vaučerima izdatim u okviru kampanje “Letujmo u Srbiji” popunjeni su do poslednjeg mesta.

“Od početka godine do kraja maja, Palić je posetilo 4.800 turista, a ostvarili smo 11. 064 noćenja. U oba segmenta, to je za oko 50 odsto manje u odnosu na prošlu godinu. Ipak, taj pad je manji nego u drugim delovima Srbije. Jer, ako gledamo smeštajne kapacitete koji su u sistemu vaučera, a njih ima 36 na Paliću, oni su puni do kraja septembra”, kaže Nebojša Daraboš, direktor JP “Park Palić”.

Čak 12 koncerata, predstava i kulturnih dešavanja koja su u julu trebala da budu održana na “Letnjoj pozornici” na Paliću, otkazana su ili odložena za avgust i septembar. Festival Summer3p će od 24. do 26. jula imati samo onlajn izdanje, a Festival evropskog filma na Paliću neće biti održan u najavljenom terminu od 8. do 14. avgusta…

I u Subotici su mnoge manifestacije otkazane ili je njihovo održavanje neizvesno.

“Takmičenje risara” i “Subotički polumaraton” nažalost su i definitivno otkazani za ovu godinu. Krajem avgusta i početkom septembra vreme je za “Interetno festival”, programe posvećene obeležavanju Dana grada, “Zavičajne dane”…Te manifestacije još nisu otkazale događaje. Ipak, moramo da istaknemo da termin njihovog održavanja zavisi od razvoja epidemiološke situacije, koju pratimo na dnevnom i nedeljnom nivou. U skladu s tim, naše sugrađane i turiste ćemo informisati posredstvom medija”, kaže Aleksandar Medaković, direktor Turističke organizacije Subotica.

Uprkos svemu, iz Turističke organizacije Subotice i JP “Park Palić” pozivaju sve one koji još uvek tragaju za mestom za odmor da dođu na sever Bačke i uvere se da Subotica i Palić mnogo lepog mogu da im pruže te da i vojvođanska ravnica i “Panonsko more” imaju svoje čari zbog kojih po lepom mogu da pamte i ovo leto.

 

RTV

 KOMENTARI

  1. Rajna kaže:

    Šta lepo ima puna bolica Beograd i Novi Sad na Paliću.puni korone.šire otišli iz svojih gradova došli ovamo.o čemu pričamo.naši lekari , medicinske sestre umorni.

  2. Palić kaže:

    Šteta za Filmski festival, ali ne možemo menjati. Pojedinačno će sigurno dolaziti turisti jer ima šta da se vidi, a i cene su prihvatljive. Mir ravnice pored jezera je noprocenjiv.

  3. adkersu kaže:

    Socijalna distanca ne znači fizičku udaljenost, nego stepen bliskosti/udaljenosti pojedinca ili grupe od drugih – pojedinaca ili grupa neistomišljenika; društvenih, etničkih, verskih, političkih i drugih opredeljenja, pa i navijačkih u krajnjem slučaju (tipično za naše prilike!) -sve u svemu drugačijih, različitih u odnosu na stavove, način razmišljanja, pogeda na svet i načina življenja nas samih ili naših istomišljenika! Socijalna distanca neće da nas spasi od korone, ali fizička distanca – udaljenost u fizičkom smislu jedni od drugih – dobra je preventiva. Čuvajmo se u ovim nesrećnim vremenima – fizička distanca – da – socijalna samo prema ekstremnim pojedincima i grupama.

OSTAVITE KOMENTAR