Korona virus može ostati sa nama zauvek

Veoma lako se može desiti da će vakcina protiv korona virusa u sledećih par godina postati kao vakcina protiv sezonskog gripa – izjavio je Aleks Gorski, generalni direktor kompanije Johnson & Johnson koja proizvodi i vakcinu protiv korona virusa, u emisiji CNBC-a.

Nažalost, dok se širi, virus i mutira. Protiv novih varijanti mogu biti neefikasna ranije nastala antitela, virus može drugačije reagovati na terapije i vakcine – rekao je Gorski.

Medicinski stručnjaci smatraju da postoji veoma velika verovatnoća da se svetska zaraza iz pandemije promeni u endemiju, što znači da neće potpuno ili konačno nestati, nego će slično gripu, dugo ostati sa nama i povremeno prouzrokovati masovna oboljenja, regionalne epidemije – iako ne u celom svetu.

Johnson & Johnson je nedavno u Sjedinjenim Državama pokrenuo ubrzani proces izdavanja dozvole za svoju vakcinu, što se već ovog meseca može dogoditi. Za razliku od vakcina Pfizer/BionTech-a, Moderne i drugih koji su već dobili dozvolu, od Johnson & Johnsonove vakcine je dovoljno primiti jednu dozu, što olakšava organizovanje kampanja vakcinacije.

(portfolio.hu)KOMENTARI

 1. Ivan kaže:

  Kaka je ova dogma? Zar sve vakcine su različite ? Zar nisu sve vakcine protiv iste bolesti? Još malo i imačemo nekoliko stotina različitih vakcina protiv iste bolesti koju ni do danas nisu detektovali???

 2. Pravim amajlije (jeftino) kaže:

  Do sada smo fasovali gripu, AIDS i jos citavu gomilu vurusnih oboljenja kao sto su Virus zapadnog Nila, Herpes, Ebola i jos gomilu drugih. Ne vidim zasto bi Korona bila nekakav izuzetak. Neka virusna obelenja nas ubijaju brze neka malo sporije ali virusi ovakvi ili onakvi ostaju nasa sudbina i sa njima moramo ziveti. Mozda ce u nekoj dalekoj buducnosti neka buduca pokolenja naci i tome neki izlaz i odgovor. Covecanstvo napreduje i nekada su putovanja, pogotovu ona avionom i narocito ona transkontinentalna, bila samo privilegija i ekskluzivnost malog broja ljudi, koji su osim toga odsedali samo po ekselentnim i super cistim i super komfornom hotelima i retko imali neku priliku da se necim zaraze i tu zarazu prenose dalje i sire ju po planeti. Danas moze da putuje ko hoce, putovanja su pristupacna skoro svakome i u sadasnje vreme postoji citava turisticka industrija koja za sitne pare omogucava i Kurti i Murti da vide sveta, letuju na moru i skijaju u planini. To je samo posebi nesto sto nije lose. Ono sto je lose to je da je ogromna masa ljudi u stalnom pokretu sa jednog kraja zemljine kugle na njen drugi kraj i da neumorno raznose ne samo kojekakve bolesti nego i raznu floru i faunu koja u svojim novim stanistima i biotopima stvara uzasne nevolje i ljudima i njihovoj prirodnoj okolini. Dovoljno je reci da Evropljanin svoju prehladu izleci za dva – tri dana uz solju caja i Aspirin, a jedan Eskim od iste takve prehlade po pravilu umire. Isto vazi i za Hepatis-C. Postoje Maloazijski narodi koji imaju kolektivni imunitet na takvo nesto, dok Evropljani samo tesko mukom to prezivljavaju i to samo zahvaljujuci modernoj medicini.

 3. Pravim amajlije (jeftino) kaže:

  Ako bi mozda ova trojica koji se ne slazu sa mojim komentarom bili ljubazni i da kazu sta je to sa cime se u komentaru ne slazu i gde ih zulja cipela.

 4. Pravim amajlije protiv korone (jeftino) kaže:

  Svi junaci nikom ponikose
  i u crnu zemlju pogledase.

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 2 =