Korupcija u svakom segmentu društva

Jedan od važnih razloga zbog kojeg propadaju mnoge reforme jeste korupcija, a ona je u Srbiji na vrlo visokom nivou, kaže Miroslav Prokopijević iz Instituta za Evropske studije, koji je o ovoj temi govorio na javnoj diskusiji u Subotici „Korupcija i preduzetništvo – prepreke za uspešan biznis“, koja je deo projekta NVO Inicijative o odgovornom preduzetništvu kao stvaranju uslova za borbu protiv korupcije u privatnom sektoru. Projekat se realizuje u gradovima Srbije u okviru IPA programa od početka godine, i ima za cilj da potpomogne smanjenje korupcije u zemljama zapadnog Balkana.

Slika

– Osnovni problem je što korupcija ne stvara novu vrednost, već se postojeća koristi i zloupotrebljava u privatne svrhe. Po tome ona liči na lopovsku aktivnost. Ona se kod nas pojavljuje u svim segmentima, i u oba sektora, privatnom i javnom, ali je najveća i najproblematičnija ipak u javnom sektoru. Razlog je što u ovom sektoru na postoji tržište, odnosno tržišni pritisak koji bi naterao aktere da se ponašaju ekonomski racionalno. Kao objašnjenje te pojave u Srbiji navode se male plate, ali je to netačno. U našem javnom sektoru plate su znatno veće nego u privatnom, što je apsurd – navodi Prokopijević, navodeći da je korupcija kod nas veoma velika.

Kao razlozi navode se slabe institucije, kriza sistema vrednosti, kao i nepostojanje pravne države koja bi se uhvatila u koštac sa ovim ozbiljnim problemom, koji nas je svrstao među najkorumpiranije zemlje u svetu.

Namera javnih diskusija, koje su osim u Srbiji pokrenute i u gotovo svim ostalim zemljama zapadnog Balkana, jeste mobilizacija civilnog društva za borbu protiv korupcije, pokretanje javne diskusije o tome i podsticaj stvaranja novih, etički odgovornih mladih preduzetnika koji će biti promoteri zdrave poslovne prakse.

Autor: V.L.
Izvor: DanasKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

68 + = 69

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: