Kostimirane ture u Subotici pričaju priče o objektima, događajima i sudbinama

Kostimirane ture, u okviru kojih svi zainteresovani učesnici imaju priliku da upoznaju kulturno i istorijsko nasleđe Subotice, postaju polako jedan od zaštitnih znakova grada na severu Vojvodine. Turistički vodiči Boris Tot i Jelena Stojisavljević igraju uloge poznatih Subotičana, i na taj način pričaju priče o objektima, događajima, sudbinama.

Nakon prošlogodišnje kostimirane ture, koja je pratila poznate industrijalce, bračni par Terezu i Rafaela Hartmana, priča se ovoga puta nastavlja sa njihovim sinom Josipom Hartmanom. U fokusu ove zanimljive turističke ture su i ovoga puta zanimljivosti vezane za istoriju Subotice.

„Obići ćemo otprilike desetak građevina, koje su najznačajnije i koje su ustvari značajne upravo zbog toga perioda o kojem ćemo mi danas pričati. Tu će naravno biti poznate ličnosti ubačene u sve to, i imaće Subotičani prilike da čuju sve to od jednog čoveka koji je živeo upravo u tom period”, objašnjava Jelena Stojisavljević, turistički vodič.

Jelena Stojisavljević ovoga puta glumi dobru vilu, koja Hartmana vodi u budućnost.

„U suštini Josip Hartman, odnosno ja u njegovoj ulozi, pričam o svim tim pričama do dvadesetih godina, odnosno iz perioda kada je Josip Hartman stigao u budućnost, kako je on bio začaran da dođe da ispriča sve te priče, ali postoji jedan jako značajan moment u celoj turi a to je taj da dobra vila samom Josipu Hartmanu, koji je nekada živeo jako raskalašno ustvari priča nastavak tih priča i koje se nažalost veoma često tragično završavaju. Mislim prvenstveno na Drugi sveti rat, na konfiskaciju imovine, na progon Jevreja, na stradanje raznih drugih nacionalnosti u našem gradu”, kaže Boris Tot, turistički vodič.

Kada se vrati u svoje vreme, Hartman će, znajući šta će se desiti u budućnosti, živveti drugačije i mnogo više ceniti to što ima.

„Naravno on ne sme da oda svojim savremenicima tajnu, koga šta čeka, ali će da im pruži mnogo više ljubavi i pažnje i apsolutno prijateljstva, tako da u stvari sama priča ima jedan poučni karakter, kako bi na taj okrugli način Subotičani čuli i početak i završetak svih ovih priča u gradu”, dodaje Tot.

Sledeću kostimiranu turu Jelena i Boris organizovaće već sutra, kada svim zainteresovanim građanima pripremaju neke nove priče u okviru Hartmanovog čudesnog putovanja kroz vreme.

RTVKOMENTARI

 1. Amra kaže:

  Mogli ste da napišete gde kad u koliko sati.

 2. milos kaže:

  Ima li neko informaciju gde zapocinje tura i u koliko sati?

 3. Hartmann kaže:

  Dragi svi,
  Sledeći termin kostimirane ture “Hartmanovo čudesno putovanje kroz vreme” je 24.04. od 16:00. Tura košta 500 dinara i uključuje jednu ulaznicu tokom obilaska grada. Broj mesta je ograničen, svoje mesto možete rezervisati na telefone 064/2829-401 i 065/3510-200 🙂

 4. Setac za DŽ kaže:

  Platis 500 din da se prosetas gradom ovo ni u DISNILENDU NEMA

 5. Dex kaže:

  Odlicna ideja

OSTAVITE KOMENTAR