Kostimirano putovanje kroz vreme u Subotici

Sve što su hteli da znaju o građevinama pored kojih svakodnevno prolaze i ličnostima koje su za njih vezane, a nisu do sada imali prilike da čuju, Subotičani i svi ostali posetioci ovog grada mogu da saznaju kroz kostimirano putovanje kroz vreme. U pitanju su napori turizmologa i turističkih vodiča da ovaj grad bogate arhitekture i istorije približe kako njenim građanima, tako i svim posetiocima.

Tereza i Rafael Hartman su čuveni subotički posednici s prelaza iz devetnaestog u dvadeseti vek. Putujući kroz vreme obreli su se jedan vek ispred svog vremena kako bi ispreli priče o nasleđu njihovog veka koje je ostavljeno Subotičanima u amanet. Gde su živeli čuveni gradski oci Lazar Mamužić i Karolj Biro, šta su ovom gradu ostavili subotički Jevreji i gde sve možemo pronaći simbole slobodnog zidarstva – možemo saznati u ovom putovanju kroz vreme sa kostimiranim vodičima.

“Dato nam je dva sata da našim sugrađanima pokažemo razne objekte. Vezali smo tako da imamo deset priča, deset simbola. Najčešće su to ili građevine koje nose neki određeni simbol, pored kojih građani možda prolaze svakodnevno, ali prosto ne znaju ili nikada nisu čuli priču o tim zabolravljenim simbolima”,  kaže vodič Jelisaveta Stojsavljević.

Kako je pandemija odložila sva putovanja van, tako su se građani Srbije okrenuli domaćim destinacijama, a ova akcija dokazuje da ni sami građani nisu svesni koliko tajni krije njihov grad, te da ga u slučaju Subotice i te kako vredi upoznati, pored kojih Subotičani gotovo svakodnevno prolaze, a kojima gotovo ništa ne znaju.

“Naš cilj je skrenemo pažnju, pored istaknutih vrednosti, i na sve one vrednosti koje su manje proimovisane, ali koje su svakako interesantne i značajne za Suboticu”,  kaže turizmolog Boris Tot.

Kostimirano turističko vođenje kroz vreme organizovano je po drugi put ove godine, a sudeći po interesovanju Subotičana za svoj grad, neće biti i poslednje.

RTVKOMENTARI

 1. Magda kaže:

  Izuzetno lepo osmišljen i lepo izveden projekt. Bravo za vodiče.

 2. Anonimni kaže:

  Bravo!

 3. zig zigi kaže:

  Bravo!
  To je Suboticko, to nama treba, a ne zavicajska i crnogorska parada.

 4. Dane kaže:

  Za mnoga dešavanja u gradu saznamo kad su već prošla. Napravite malo transparentnije najave. Dešavanja na vašoj stranici su uglavnom bioskopske predstave. A mogli bi ste da uključite i okolna mesta!

 5. Anonimni kaže:

  gde je milanovic? hvalio se neki dan da ce da bude akter statista 😮

 6. saša kaže:

  @zig zigi
  Još ti fali ono “heil” i biće ti kompletan nick.

 7. Anonimni kaže:

  Eno ga milanovic nesto palamudi na instagramy

 8. Jefimija kaže:

  Potpuno se slažem sa sugrađaninom Dane. Ja retko idem u grad, živim u Aleksandrovu i uvek saznam drugi dan da se nešto dešavalo. Subotica.com objavljuje samo pozorišne i bioskopske predstave, i neka događanja u kaveima. Razna druga divna, korisna dešavanja ne nalazimo.
  Molim vas, potrudite se. Biće više zainteresovanih.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 12 = 13