Kostolanji, Stonehenge i vanzemaljci

Počinju da se naziru konture onoga što će biti spomenik Kostolanji Dežeu. Izliven je betonski postament i stubovi koji će verovatno predstavljati  „scenografiju“. Da li će biti samo stubovi ili možda kolonade, još se samo nagađa jer je malo ko video nacrt onoga što ovde nastaje.

 

Tajnovitost oko izgleda spomenika i nemogućnost da se išta sazna o tome, neki su protumačili kao stav „ to se ionako vas ne tiče“, dok drugi uživaju u postepenom otkrivanju delova i neizvesnosti.

Prolaznici komentarišu ovo što za sada može da se vidi i daju sebi mašti na volju. Neki vide vešala, Stounhendž sastajalište druida, galaktički portal za one koji će doći po nas…

 

Nije ni čudo, na History-u ne prestaju mesecima (godinama?) sa svakodnevnim dokazivanjem da za svoju inteligenciju i civilizaciju možemo da zahvalimo vanzemaljcima. Izneseno je toliko dokaza da je već i malom detetu jasno da su extraterrestrials  izgradili piramide u Egiptu, hramove u Južnoj Americi, subotičke podzemne prolaze…

spomenik kostolanji 3

spomenik kostolanji 4

spomenik kostolanji 1KOMENTARI

 1. Loš Đak kaže:

  Megalomanski i samim tim ODVRATNO! Mislio sam da je 1941. davno prošla. Ovo više liči na Baladu obešenima. Neću se iznenaditi ako u centru bude postavljen kameni blok, gde će svake godine određenog datuma biti prinošena žrtve, kao u doba Inka. O, Erazmo Roterdamski …

 2. djomla kaže:

  Zabranio bi gradilišta bez table sa jasno istaknutim budućim izledom toga što se gradi. To su osnovne tekovine civilizovanih naroda.

   

  Drugo, sindrom "Plave fontane" je i dalje prisutan u Mađarskom nacionalnom savetu.

   

  Ne mogu reći da je projekat dobar ili loš jer ni nisam upoznat sa istim. Na osnovu trenutnog stanja se ništa ne može zaključiti sem da je utrošeno dosta betona i armature. Ali mogu i moram biti nezadovoljan činjenicom da projekat nije izložen javnosti pre dobijanja dozvole. Građani su dovedeni pred svršen čin bez da imaju pravo da iznesu svoj stav.

   

  I na kraju, kada izađu bageri i poruše Rajhlovu kuću u Vase Stajića, a da pri tome ne obaveste javnost, onda se to predstavlja kao genocid u arhitekturi, a kada Mađaraski nacionalni savet na isti način izgradi nešto i nametne svoje rešenje bez da pita javnost, onda je to OK.

 3. prozivka kaže:

  Bahatost bez premca, na delu.. Šta reći? Da li je ovo "..nova mađarska zora koja sviće.." ? Izvolite, SNS i SPS i DSHV botovi, komentarišite ovo. Naravno, argumentovano.. kako vam to već i dolikuje.

 4. zorandjala kaže:

  tu ce verovatno biti kancelarija slobodnih umetnica kojima je to oduzeto kad je srusen virag.pa su za uzvrat dobile taj parkic do poliklinike.

 5. Mc kaže:

  Kako ce ovo biti extra mesto za bleju , stepeniste 🙂 milina 🙂

 6. Vuki kaže:

  Nažalost imamo u Subotici još ineresantnih spomenika naprimer samozvanom " caru" Jovana Nenada koji nije bio ni car ,već je bio lokalni otimač i haramija.On je naime sa svojim družinom za vreme zimskog perioda izvukao se iz svoje mišije jame kada su turci zbog oštrih zima napuštali ove krajeve te je otimao od lokalnog stanovništva ono malo što je ostalo stanovništvo što  turci nisu oteli.No i on je završio kako je živeo ,kod grada Segedina dočekali su ga Austrijski i Mađarski žandari pa su ga poslali na "večno lovište".Drugi vrlo interesantan spomenik je postavljen "srpskim oslobodiocima" u parku ispred nekadašnje Željezničke štamparije ,taj spomenik je pravi plagijat što svet nije video ,naime na tom starom spomeniku  uniformisani vojnik u odori je ustvari Mađarski vojnok iz prvog svetskog rata kojega su prekonponovali u Srpskog oslobotilja. Ova oba spomenika je projektirao subotički arhitekt Petrov Saša,ovi su mu jedini projekti za vreme svoje karijere.Posle svega ovoga ne treba da kritiziramo spomenik kojiće se postaviti poznatom Subotičaninu Kostolanji Dežou koji je puno doprineo za širenje kulturu na ovim prostorima i šteta da su mu rodno kuću porušili zbog izgradnje novih zgrada u centru grada.

 7. razočaran Subotičanin kaže:

  Što se tiče  Rajhlove kuće u V. Stajića ona je srušena zahvaljujući preletanju jednog, recimo, kontraverznog biznismena (vlasnika dotične građevinske firme koja postoji zahvaljujući parama još kontraverznijeg beogradskog biznismena) iz jedne partije u drugu (iliti samo simpatisanja-finansiranja jedne partije u odnosu na drugu). Zahvaljujući tom preletu, sa kuće Rajhla je skinuta zaštita grada i dozvoljeno je njeno rušenje. Zahvaljujući tom transferu isti biznismen ima i istaknutu funkciju u subotičkoj carinarnici. Predpostavljam da bi srušili i Gradsku kuću kada bi im se našla na putu.

 8. torajemi kaže:

  Svi su komentari na mestu.I podržavam ih.Plebiscitarno.Tema Lanskog odlična.Jedva čekam RASPLET i EPILOG.Ili će biti kao sa Platoom Đinđića…da se narod zabavlja….a mi nastavljamo sa ….LOPOVLUCIMA…sitnim doduše,jer krupnog plena ,nema više.

 9. delija kaže:

  ja kao vlasnik manjeg objekta u strogom centru grada nakon rusenja cu podici CICA DRAZU u prirodnoj velicini!

 10. Anonimni kaže:

  lepo ce biti ali nasi huligani nece ostaviti ujednu!nazalost

   

 11. Alex kaže:

  Subotičanin je, tako da samo gradi!!!

 12. prozivka kaže:

  Želja mi je da u komentarima odvojimo dve stvari. Prvo, to je način na koji se podiže spomenik a vidimo da je bahatost uzela maha, a kao drugo, molim vas, ne treba da branite Deže Kostolanjija jer nema potrebe. Niko njega niti njegovo delo ne blati. Ja sam ponosan na to da se tom velikanu mađarske kulture podigne spomenik. Samo, ne na ovaj način…

 13. Nemet kaže:

  Kostolanji (Kosztolányi) nije samo rođeni Subotičanin, pesnik evropskih visina, već i prvi propagator-populizator srpskih pesnika na početku 20. veka. Njegova Antologija pesnika Evrope, naime, predstavlja i nekoliko naših (Srpskih) autota tog doba. Ko ne zna, nek proveri. A sama ova mistifikacija i tajnovitost oko spomenika pred zgradom Gimnazije, koju je pohađao, a čiji direktor je bio njegov otac, – pravo da Vam kažem – i meni nije jasna. Nadam se, da je opravdana…

   

 14. József kaže:

  Nemojte porediti Drazu i Kostolanjia jer nisu za usporedbu.

 15. Pejzažni arhitekt kaže:

  Zaista je i više nego žalosno to što se na JAVNIM površinama izgrađuju privatne ideje i investicije! Ja kao građanin subotice i kao pejzažni arhitekt nisam NIGDE video oglas za raspisivanje konkursa za ovu JAVNU, A NE PRIVATNU površinu! Molim vlast i sve nadležne da malo obrate pažnju i na to, a ne da se konstantno prave najgori poromašaji zbog sitnih novaca… Eh, kako ljudi prodaju ugled našeg grada za koju "crvenu"… Idite bolje i švercujte, pa tako zaradite umesto da nam narušavate prostor u kojem živimo!  I molim Vas, ja kao građanin i stučnjak se valjda ponekad mogu pitati da li neko može praviti "neke budističke hramove" ili kako god već ovo izgledalo. Valjda i ja imam pravo na to… I dalje sam u neverici…

 16. Vuki kaže:

   

  razočaran Subotičanin: Što se tiče  Rajhlove kuće u V. Stajića ona je srušena zahvaljujući preletanju jednog, recimo, kontraverznog biznismena (vlasnika dotične građevinske firme koja postoji zahvaljujući parama još kontraverznijeg beogradskog biznismena) iz jedne partije u drugu (iliti samo simpatisanja-finansiranja jedne partije u odnosu na drugu). Zahvaljujući tom preletu, sa kuće Rajhla je skinuta zaštita grada i dozvoljeno je njeno rušenje. Zahvaljujući tom transferu isti biznismen ima i istaknutu funkciju u subotičkoj carinarnici. Predpostavljam da bi srušili i Gradsku kuću kada bi im se našla na putu.  

   A posle ovoga nek neko kaže da u ovim radnjama oko menjanja GUP-a za privatne potrebe nije učestvovao Zavod za urbanizam sa svojim vd direktorom Trkljom i ostalim saradnicima  poput Bajkin Radeta od koga zavisi gde će se rušiti i gde će se graditi.Pošto su uništili grad sa svojim nestručnim rešenjima ,daleko od Subotice na Zlatiboru su za to nagrađeni svim mogućim i nemogućim nagradama.

OSTAVITE KOMENTAR