Kostur pred subotičkom skupštinom

Većinom glasova u subotičkoj skupštini odbornici su juče usvojili izmene Plana detaljne regulacije za deo kod Otvorenog univerziteta, gde se već više od pola veka nalazi betonski skelet planiranog bioskopa.

 

Osim što je za grad ovo estetski problem, on je u međuvremenu postao i finansijska pretnja, „teška“ 20 miliona evra, koja bi mogla da proguta pola godišnjeg gradskog budžeta. Taj iznos, naime, potražuje „Holtek gradnja“ po osnovu štete koju je pretrpela zbog neispunjenog ugovora potpisanog pre 17 godina sa tadašnjim gradonačelnikom Jožefom Kasom. Grad je po tom ugovoru trebalo da sruši betonsku konstrukciju kako bi „Holtek gradnja“ mogla da gradi stambeno-poslovni objekat.

 

Pošto iz nepoznatih razloga to nije učinjeno, prvobitni odštetni zahtev bio je 4,5 miliona evra. Usledio je pokušaj aktuelne vlasti da vansudskom nagodbom sačuva milione, ali je sud ovo poravnanje ocenio kao nezakonito. Vremenom tužbeni zahtev „Holtek gradnje“ porastao je na 20 miliona evra. Pošto grad ne može da ruši nešto na tuđem zemljištu, predložene su izmene Plana detaljne regulacije za Centar 1. Usvajanjem ovih izmena grad ima mogućnost da od Vlade zatraži proglašenje javnog interesa, nakon čega je moguće otkupiti zemljište.

 

Kako je saopšteno, tek kad grad postane vlasnik ove parcele, moći će da se sruši betonski skelet.

PRESSKOMENTARI

 1. posmatrac kaže:

  A hoce li Holtek gradnja dobiti taj novac??

 2. D1 kaže:

  Nazalost previse je „projekata“ SVM-a cije previsoke cene i dan-danas moraju da placaju kako gradjani, tako i danasnja vlast u Subotici. Pozoriste, bazen, kostur,… sve su to greske prethodne vlasti koje nas veoma skupo kostaju.

 3. novosađanin kaže:

  magla i blato..muljanje

  pričam ti priču!

  Tole Karadžić će na kraju biti vlasnik ovoga zemljišta to je pozadina celog slučaja.

  Komplikovano? Pa i nije. Vreme? Da potrebno je nešto vremena kao i kod benz. pumpe na Petofi Šandora.

  Prosto? Da! Samo treba poslušna skupštinska većina da se sve to odradi!

   

 4. highlander kaže:

  D1# ne lupaj gluposti i laži…pozorište, bazen, kostur…sve su projekti predhodnih vlasti Koalicije DS i SVM i ne SVM… najveći kradljivci su protekli iz redova DS-a… ovaj grad sme da vodi jedino koalicija manjina proisteklih iz OVOGA grada

 5. Centar kaže:

  Holtek gradnja zeza grad godinama,izmena pdr a je super resenje,
  umesto miliona, dobice 200,300 hiljada i to mu je puno.

 6. deki85 kaže:

  Zar nije bila prica da bi se ta firma zadovoljila izgradnjom desetospratnice na tom placu? Sto se MOL-ove pumpe tice, to je jedno od vecih jada sto nas je snaslo.

 7. bonnie kaže:

  Ne znam vise, sta da zelim. Jeste, da bi bilo dobro urediti centar grada, ali opet ce se nabiti jedna moderna zgrada u jezgro grada? Ovi „antisuboticani“ zaista unistavaju sve, jos samo odvuci gradsku kucu i plavu fontanu na Prozivku, pa ne bi treabali ici u grad, pa nek gradi, ko sta hoce. Bolje, da se pravi park, setaliste, a ne jos jedna visespratnica – kutija za sibice. Normalni ljudi beze iz grada, samo je kod nas, da svako zeli ziveti u centru, gde jos ni jedne redovne prodavnice hrane nema. Ja sam pobegla i vrlo sam srecna, jer imam svoj dom, svoj mir, posle posla.

 8. majstor mome kaže:

  @ highlander
  kostur cuci tu od kraja 70ih – dakle komunisti. kad se doslo do ove faze, kostur je izgoreo i armatura se istopila, pa nje bilo moguce nastaviti sa radovima. Jozef K je uredio da sumnjiva firma dobije taj plac i od tada traje spor. i stvari se ne pomeraju
  bazen je projekat iz sredine 90ih. to je bila zajednicka prica bivseg direktora zzu i svm koji je bio na vlasti. na ovo su se kasnije kacili svi koji su vladali gradom posle toga.
  pozoriste e ovde je zaista bio zajednicki poduhvat ds i svm i bojim se da to nikada nece biti gotovo

  setite se jos i Y kraka, benzinskih pumpi, zemljista za potencijalne investitore ISKLJUCIVO u privatnim rukama, muljanja sa poslovnim prostorima 90ih. svugde se provlaci SVM. 

  sada mnoge stvari ne funkcionisu, grad nikada nije bio ovako prljav, velika administracija, losa kulturna politika, ali nije lepo  prisivati zutima ono za sta nisu krivi. kao sto vidimo zajednicki imenilac u svim muckama je svm.

 9. danijel kaže:

  otvaram turisticku agenciju za obilazak znamenitih betonskih kostura i rusevina subotice , organizovan prevoz i vodic u cenu uracunat rucak u vila promaji na palicu

OSTAVITE KOMENTAR

+ 2 = 6

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: