Krađe i razvaljivanja grobnih spomenika

U ponedeljak 21. decembra 2015. godine, javljeno mi je da je ukradena bronzana reljefna ploča koja je bila postavljena na grobni spomenik GABRIĆ PAJE zvanog “Pajac”.

Gabrić Pajo je moj pokojni suprug sa kojim sam izrodila troje dece, Ivonu, Ivora i Momira. On takođe ima sina Slavena iz prvog braka.

pocuca g

Gabrić Pajo-Pajac (majka Kata Gabrić Antunović, otac Antun Gabrić) je bio poznati Subotičanin, nekadašnji gimnastičar, folklorac, grafički radnik, slovoslagač i sito štampar.

Ova pojava krađe i razvaljivanja grobnih spomenika je postala uobičajena pojava, te bi trebalo uvesti neke nove kaznene mere.

Grobni spomenik se nalazi na Kerskom groblju u Subotici.  Sama sam ga uradila i finansirala odlivanje reljefa u bronzu, kao i montiranje spomenika.  Spomenik se sastoji od dve kamene ploče od venčanskog mermera, koja je nosila blago zakošenu treću ploču sa ugrađenim bronzanim reljefom sa imenom pokojnika. Da bi se mogla ukrasti, trebalo je razvaliti celu noseću ploču jer je imala jaku armaturu.

Reljef je urađen prema poznatom portretu (snimio – Augustin Juriga, fotograf) 1999. godine, autor Gabrić Počuča Vera, dipl.vajar, livac Antal Mihalj.

Pored ovoga još nekoliko mojih radova je doživelo istu sudbinu.

-Bista Jovana Počuča, mog pokojnog oca, izrađena 1986.  godine. Postavljena je na groblje u Aleksandrovu, nestala 2002. godine. Ostalo je kameno postolje sa iskrenutom armaturom biste. Autor Gabrić Počuča Vera, dipl.vajar, livac Antal Mihalj.

pocuca gabric

-Reljef sa spomenika Lajošu Vermešu na Paliću, izrađen 1995. godine a postavljen 2004.  godine. Autor Gabrić Počuča Vera, livac Antal Mihalj.

Ukradena je reljefna bronzana ploča 2012.godine, a autor je ploču nanovo izradio. Jedino nije ispoštovan prvobitni livac Antal Mihalj, te je ploča izlivena kod drugog livca pa je drugačije debljine u odnosu na original i loše je patinirana. Tako je danas spomenik iako obnovljen donekle devastiran.

vera pocuca gabric

Vajarski radovi koji su takođe ukradeni u periodu od 2002- 2015. godine, a ja sam uradila restauraciju i konzervaciju:

– Spomen česma, Palić, (Spomenik kulture, br.953, Sl.glasnik Republike Srbije br.37 8.08.1997.) visoki reljef divlje patke. Rekonstrukciju i restauraciju izvršila Gabrić Počuča Vera, 1981, i 1995. godine. Ukradena meseca decembra 2012. godine.  Skulptura divlje patke nije obnovljena.

– Takođe su oštećene i dve groteskne bronzane maske na fontani Ptice, Palić.

Vera Počuča Gabrić

 

Subotičke novineKOMENTARI

 1. Lenin kaže:

  Treba pitati likove iz udruženja sakupljača sekundarnih sirovina.Mislim,zna se…

 2. JAPAJA kaže:

  Mislim da je vreme da grad Subotica konacno pokrene akciju protiv ove ocite sprege kradljivaca i otkupljivaca metala u ovom gradu. Rigorozne novcane i zatvorske kazne, zatvaranje firmi za otkup i zabrana ponovnog otvaranja je najmanje sto se moze uraditi. Dakle gradski lezilebovici dosta je bilo plandovanja i dzabalebarenja , resavajte problem dok gradjani nisu ustali pa sami resili problem kradja a i uklone vas nesposobne na vlasti.

 3. bac vranje kaže:

  nije posao gradskih celnika da jure likove iz udruženja sakupljača sekundarnih sirovina,zna se ciji je to posao ali oni jadni od posete kladionicama i sedenja po kaficima i radarisanja po auto-putu nemaju vremena

 4. Đuro kaže:

  Go.na cig..ska!!!

 5. Pravdoljub kaže:

  Ovakvo nedelo može da učini samo bolestan um. Groblja ne da bi trebala, nego moraju imati svoje obezbeđenje to je činjenica od koje nemožemo pobeći. Da li će to obezbeđenje vršiti policija ili će pogrebna preduzeća kao stratelji nad grobljima u svoje ne male cene održavanja groblja uračunati i neko privatno obezbeđenje ili video nadzor, sasvim je svejedno…Oni imaju „vlast“ nad grobljima,oni naplaćuju ljudima za održavanje ,oni su dužni da nam sačuvaju grobove naših najmilijih. Ako će mo se mi prepisivati ko je gde i u koje vreme, do tada će kradljivci neumorno raditi svoj posao. Vreme je da se okrenemo onome ko nam naplaćuje usluge za grobna mesta i da od toga tražimo da nam čuva i sačuva ono što je naše.

 6. ledenjak kaže:

  Problem naše varoške policije je što skoro ne postoje školovani inspektori koji bi to znali da odrade Te njihove pedagoške diplome (puštali ih profesori po naređenju ) i ove današnje što plaćaju u onom nazovi pravnom kod igrališta u Prvomajskoj im daje samo zvanje koje koriste da bi se busali u junačke grudi kako su oni inspektori. Naravno tu svoju nesposobnost kompezuju hapšenjem i maltretiranjem sirotinje ili dojavama na koje su jako posle ponosni kao da su sve oni sami rešili A kad stvarno zagusti moraju da zovu iz Beograda da im reše slučajeve brzinom munje koji ovi nisu u stanju mesecima ili godinama da reše.
  Zbog toga ne treba nešto spektakularno očekivati da će ovi nesposobnjakovići uraditi Pa onu ogromnu pticu su odneli sa groblja a ja nešto nisam čuo da su se hvalili ko je organizator i otkupljivač
  Moža čak i neko od njih radi sa njima Jer od sile koju sprovode pa do vile mali je korak.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 43 = 44

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: