Krade se sve

Sitne krađe po selima smatrale su se delom „folklora” i nisu privlačile veliku pažnju dok su bile sporadične, ali vremenom, postale su sve učestalije i drskije. Krade se gotovo sve što može biti predmet preprodaje. Lane je u odnosu na ranije godine broj prijavljenih sitnih krađa po nekim podacima porastao za 30 odsto, međutim teško je proceniti koliko je krađa ostalo neprijavljeno.

Kad kradljivac i bude uhvaćen, proces traje dugo, a oštećeni vlasnik najčešće se ne može nadati vraćanju ukradenog koje je davno završilo u nekoj preprodaji.

 

 

Još je u toku sudski postupak, po prijavi meštanina Hajdukova kome je pre godinu dana ukradena kompletna ograda oko vinograda, kao i burad. Šteta iznosi nekoliko desetina hiljada evra.Iako ovde nije reč o sitnoj krađi, pa čak i da se i zna ko je ukrao, jer to nije prvi put da ga tako pokradu, i kad policija uhvati počinioca, sudski postupak dugo traje. Na sasvim drugom kraju Subotice, nedaleko od graničkog prelaza u Naselju Kelebija učestale su provale u vikendice. Domaćica Mara za „Dnevnik” kaže da su joj ukradeni kazani za pravljenje rakije, televizor i mnogo sitnijih stvari. Zanimljivo je i to da u poslednje vreme, lopovi kradu meso, piliće, sezonsko voće i povrće, jednostavno sve što mogu da ponesu.

 

U Čantaviru, na dvadesetak kilometara od centra Subotice, u jednom periodu, pre par godina, događale su se svakog dana bar po dve provale u kuće. Na prvi pogled, mirno vojvođansko mesto sa sedam hiljada stanovnika, našao se na meti, pa je nedeljno projavljeno i preko 20 provala. Danas se, kažu, situacija malo smirila, ali priblem nije nestao. Krade se hrana, nafta, ogrev…. Pljačkaju se i prodavnice i napuštene kuće. Pošto u selima uglavnom žive stariji ljudi, kada padne mrak uglavnom se zaključavaju u kuće i plaše za svoju bezbednost. Prema izveštajima policije možemo da vidimo da se oko 90 odsto svih tih slučajeva reši, ali problem je što uhvaćeni pljačkaši dobijaju male kazne i brzo se nalaze opet na slobodi i ponavljaju krivično delo, a od ukradene imovine malo se šta vrati vlasnicima.

 

Čantavir

Cantavir 3

DNEVNIKKOMENTARI

 1. pravdoljub kaže:

  Tuzna cinjenica sta se tu sve radi, cak je i zakon na strani pocinioca KD-a(krivicnog dela) jer donedavno je za "sitno delo, utaje prevare  i kradje", limit bio 15000 dinara to je smanjeno na 3000, imam osecaj da drzava daje prestupnicima prostora za vrsenje KD-a. Policija iako onemocala sa svojom tehnikom, opremom i sasvim satrvena raznoraznim zakonima koje niko ne postuje, uspeva nekako da uhvati lopova, dokaze ko je lopov i kada ga sa svim zahtevanim argumentima privedu pred sud, sudija ga pusti. Po meni je kradja  KRADJA pa makar to bio i jedan dinar, i nemoze se kradja ili pljacka razvrstavati .

 2. nesvrstan kaže:

  Ne želim da opravdam krađu niti da umanjim značaj ili vrednost navedenog…

  ali moram da primetim da postoji u našem gradu nešto, ne znam kako to da opišem, koju bih reč mogao upotrebiti…ali to nešto je prosto neverovatno!

  Vikendice, Kelebija, Čantavir… sve je to izvan grada, ali Park Rajhl Ferenca nije, naprotiv, u strogom je centru grada. A još interesantnija je činjenica da je stanica policije upravo na adresi Park Rajhl Ferenca i gde god da krenu ili odakle god da se vraćaju, bar u 70% slučajeva prolaze kroz taj isti park a do sad niko nije ni primetio ili ne žele da primete, a u tom slučaju ne žele ni da shvate, da su SVI kandelaberi u ovom parku iz godine u godinu farbani crvenom bojom , u vreme dok je na kafiću Trubadur visio crveni fenjer, a danas, tačnije pre par meseci je neko ofarbao te iste kandelabere u parku, apsolutno SVE, u zelenu boju! A pozivam Vas da pogledate koje je boje fenjer na ulazu u Trubadur danas…

   

  Neko bi rekao da se radi o narkomanima…ali sam siguran da naša gradska vlast ne bi dozvolila trgovinu drogom u centru grada i to samo zato što policija ne može da uđe u kafić u kome postoji interfon s kamerom pa im niko ne otvori vrata…

   

 3. pravdoljub kaže:

  Treba da se obratite u  prvu policijsku ispostavu grada Subotice i iznesete svoj problem. smatarm da ce ukoliko je necija imovina ili zivot ugrozen pojacati svoju patrolnu delatnost na tom potezu.

 4. Petar.SU kaže:

  PA GDE SU KAMERE???

 5. pravdoljub kaže:

  Kamere (ako ih ima) bez ljudskog prisustva nisu nista i ne koriste nicemu..

OSTAVITE KOMENTAR