Kradite, al’ na sitno

Poslednjih nekoliko meseci povećan je broj sitnih lopova, koji kradu male sume novca, odeću, nakit ili tehničke uređaje od po nekoliko hiljada dinara, i prevaranata koji se lažno predstavljaju kao humanitarci ili rođaci teško bolesnih i navodno skupljaju novac za lečenje. Ovakvi prestupnici mogu da izvrše i sto krađa, a da nikada ne završe iza rešetaka zato što se takva nedela smatraju „sitnim delom krađe, utaje i prevare“. Onaj ko ih počini ne goni se po službenoj dužnosti nego po privatnoj tužbi.

 

– Da bismo podneli prijavu protiv ovakvih lopova, neophodno je da žrtva bude prevarena za više od 15.000 dinara – kažu u policiji i dodaju da su oni dužni da oštećenom daju podatke o sitnom lopovu kako bi znao koga da tuži.

 

– Krivična prijava bi mogla da se podnese protiv ovakvih lopova samo kada bi se više oštećenih udružilo i tužilo ga. Za takva dela kažnjava se novčano ili sa šest meseci zatvora – kaže naš sagovornik.

 

Advokat Nemanja Lukić ovaj zakon objašnjava sledećim rečima:

 

– Zakonodavac je smatrao da je u tom slučaju više povređen privatni interes nego društveni. Postupak gonjenja po službenoj dužnosti trajao bi dugo i bio bi preskup za pravosuđe. Da bi se rasteretilo pravosuđe, napravljena je razlika između obične i sitne krađe – rekao je advokat Lukić.

 

Dok se inspektori pozivaju na zakon, kod običnih građana ovo izaziva revolt. Oni smatraju da ovaj zakon najviše oštećuje najsiromašnije i podstiče sitne krađe, pa ga zato treba hitno menjati.

 

 

Najavljene izmene zakona

 

Pre nekog vremena najavljene su izmene zakona upravo zbog povećanog broja sitnih krađa i prevara. Prof. Milan Škulić, član radne grupe za izmene Krivičnog zakona, rekao je da će se založiti da sitna krađa bude tretirana po manjem ukradenom iznosu i da ne prelazi 5.000 dinara:

 

– U zemlji gde je prosečna plata tek nešto iznad 30.000, apsurd je da se krađa 15.000 dinara tretira kao sitna i da je tužilac ne goni, a logično je da oštećeni, koji nema ni novca ni vremena za duge i skupe sudske sporove, neće sam goniti lopove – rekao je Škulić.

 

Važan je i način izvršenja

 

– Ukoliko je postojala namera da se uzme novac ili neka vrednost onda to nije sitna krađa, nego samo krađa. Takva su, na primer, džeparenja, krađe bicikla, provala u stan, iz kojeg je potom odneta mala suma novca .KOMENTARI

 1. JimmyQ kaže:

  Eto, sad više ne moramo da radimo, samo da krademo…jedino što treba da se dogovorimo da krademo od onih koji donose ovakve zakone…braćo lopovi, nemojte da se potkradamo međusobno..u ovoj državi ima puno krupnije ribe koje definitivno ima i viška!!

 2. Diss kaže:

  Neko mi je maznuo životnu ušteđevinu!!! Čekaj… moja greška, juče sam platio kartu u gradskom… sve je ok. :/  

 3. gajeva kaže:

  ne platis kartu/ide kazna.ukrades 14999 nista jer je to sitna kradja.sve je relativno.hvala g.diss.
   

 4. krass1 kaže:

  Tako je to kada nam mafija odredjuje i donosi zakone.

OSTAVITE KOMENTAR