Kradljivci peska podrivaju Zorku

Ilegalci – Dozvoljena iskopavanja do dubine od dva metra, ali bageri za sobom ostavljaju majdane duboke pet i više metara, ugrožene voćnjake, vinograde, temelje kuća.

 

Problem sa nelegalnom eksploatacijom peska u subotičkom naselju Zorka ne prestaje. Bageri i kamioni i dalje odnose ovo rudno bogatstvo, a za sobom ostavljaju majdane duboke i po pet metara, ugrožene voćnjake, vinograde, pa i temelje nekih kuća.

 

Nadležni u mesnoj zajednici učinili su sve da republičke i pokrajinske inspekcije zabrane krađu peska u njihovom naselju, ali to je, ipak, samo mrtvo slovo na papiru.

 

Poluostrvo u ravnici


– Po obaveštenju koje sam dobio, moj slučaj je zastareo. Sa dve strane placa su krateri dubine od tri do pet metara. Nalazim se na obali koja nije utvrđena, pesak su iskopali sve do moje ograde, a on je sklon eroziji pa strahujem od svake veće kiše koja bi mogla da mi odnese deo placa – priča Dejan Mamužić i dodaje:

 

– Vlasnik placa koji je iskopao pesak zasadio je voćke i, navodno, rekultivisao zemljište. Zbog različitih nivoa mog i njegovog placa kod mene ništa ne rađa, pošto se sva voda odlije, a kada je sunce jako, i koren se uništi. Očigledno nema namere da se dva placa dovedu bar u približnu visinu ili da se napravi postepen pad – govori Mamužić, od čijeg placa su kopači peska napravili poluostrvo usred ravnice.

 

Meštani Ulice Pokret nesvrstanih tvrde da po planu detaljne regulacije kroz njihova dvorišta treba da prođe asfalt, odnosno ulica, jer je ovaj kraj urbanizovan. Kada za to dođe vreme, preko ovih iskopina moraće da se grade mostovi da bi se spojili delovi grada. To, praktično, znači da će grad jednog dana ovakve rabote skupo plaćati.

 

– Obraćao sam se i poljoprivrednoj inspekciji, išao sam kod ombudsmana i na još mnoga vrata kucao i svi su mi obećali da će problem biti rešen. Zabrane, istina, postoje, ali to u praksi skoro ništa ne znači. Čak je i pokrajinski inspektor za rudarstvo doneo rešenje kojim se zabranjuje eksploatacija peska na celoj teritoriji našeg naselja, ali svi su gluvi na to. Podno mog voćnjaka rupa je svakim danom sve veća, a sa njom raste i moja strepnja da će mi se voćnjak osušiti, jer ne znam do koje dubine će kopati – strahuje Dimitrije Ivanoski, pored čijeg imanja je nedavno osvanula iskopina.

 

On tvrdi da su kopači u poslednje vreme manje aktivni.

 

– Sada to čine kradom, ne znam da li zbog zabrana ili manje potrebe za peskom. Nekada rade i ceo dan, pa tada zovem inspektore, koji dođu, naprave zapisnik i odu, a iskopavanje se ubrzo nastavi. Ne mogu da verujem da je ovakve slučajeve nemoguće zaustaviti, jer zbog njihove zarade na nelegalno iskopanom pesku ceo komšiluk ima štete – kaže Ivanoski.

 

Svuda isti scenario


Kradljivaca peska ima i u Kelebiji, Makovoj Sedmici, Paliću i svuda rade po istom scenariju. Zakupe plac za relativno malo novca u predgrađu Subotice i pod izgovorom rekultivacije zemljišta kopaju pesak i do dubine od deset metara, iako zakon dozvoljava kopanje samo do dva metra.

 

– Danas se u naselju Zorka kopa 90 odsto manje peska u odnosu na pre dve godine. Ipak, ne možemo da kažemo da takvi slučajevi ne postoje, ali smo uspeli da nadležne inspekcije efikasno deluju i izdaju zabranu u veoma kratkom roku. Te zabrane teško je kontrolisati, ali uz pomoć stanara koji nam prijavljuju lokacije reagujemo, u skladu sa zakonom, čim problem ode preduboko – kaže Adam Plet, član Saveta mesne zajednice Zorka.

 

Tatjana Aleksić (PRESS)KOMENTARI

 1. light in the night kaže:

  I ,pa sta ? Ako Cakanja i njegove kilometarske rupe,i kradene pare za taj pesak,i zatrpavanje tih istih rupa sa stetnim zorkinim sutom ( gde suboticani izletuju ) ne slikate,sta spominjete ove pilicare ? Stvarno ste se slizali na odredjenu stranu.

 2. f1 kaže:

  bogami.. strasno.. kupio sam plac u Pokret Nesvrstanih… gde je ogromna rupa ostala posle odvozenja peska. Sve mi se isusilo.. a zgrada predvidjena za vikendicu… necu zavrsiti.. jer je osudjena na propast.. odnosno upast u rupetinu od oko 5-8 metara dubinu.. NIKO im NISTA nemoze a navodno tamo ce ici ulica paralelno.. izmedju Pokret Nesvrstanih i Sutjeske ul. Mozda ce resenje biti VIADUKT ???? plac mi ne vredi nista jedino resenje da pocnem da exploatisem PESAK.

 3. ilse koch kaže:

  i sta??????????bio saam cak sam i kupavao za 500din po kubnom metru ali kada je rupa u zakonu sta ces sad da radis,to su stvari za koje nemas dovoljno poznanstva gosp Ivanovski ,jbg oduvek je bilo da MALI ljudi u ovoj drzavi gube ili budu osudjeni a VELIKANI se provuku i STA SAD kome ces da se zalis Tadicu mozda?????prvo uklonimo ove zute pa onda…..

 4. A ha kaže:

  Ne radi se ovde o rupi u zakonu,vec o ne primenjivanju istog. Postoje resenja ,zabrane ali niko ne sme ili nece da ih primeni. Otidji u sumu pa iseci drva i probaj odneti. Prvo ce ti oduzeti to sto si pokusao odneti da ne kazem ukrasti ,a onda ce te i privesti,jer je to drzavna imovina,isto kao i pesak koji predstavlja rudno bogatstvo.

OSTAVITE KOMENTAR