Kraj bronzanog doba

Od drevnih vremena i najezdi Varvara, stanovništvo je pred tuđim vojskama sakrivalo svoje dragocenosti u zidove ili pod zemlju, u nadi da će preživeti oluju i ponovo otkopati svoje blago. Oni koji to nisu uspeli, ostavili su nam ga kao arheološke iskopine, koje svedoče o prošlim vremenima i civilizacijama.

Da smo zakopali bronzanu glavu Jovana Mikića iz dvorišta istoimene škole, jednog dana bi to bila vredna iskopina, jedini spomenik junaku jednog rata. Danas više ne možemo ni da ga zakopamo, jer je bista nestala jedne noći i negde istopljena.

Slika

Živimo u teškom vremenu. Svake nedelje slušamo o novoj aferi i proneverama milona evra. Zašto nas onda toliko pogađa nestajanje spomenika, šahtova ili predmeta sa groblja? Valjda zbog saznanja da je na nas krenuo i najveći ološ i da će gaće da nam skinu a da niko neće moći da nas zaštiti ako to sami ne uradimo. Stanovnici Čantavira su krenuli u pravcu samoorganizovanja, ali to nije univerzalno rešenje ako već imamo organe vlasti. Nepravedno je reći da Policija ne radi nikako svoj posao. I oni su frustrirani saznanjem koliko je blaga kaznena politika u ovakvim slučajevima i koliko je zaludan njihov trud.

Rešenje se ne nazire ni na horizontu. Iz gradske uprave, gotovo stidljivo kažu da ih godišnje košta 100 000 evra, šteta koju načine vandali i lopovi, na predmetima za javnu upotrebu.

Šta nam je onda činiti? Razmontirati, skloniti i sakriti sve što može biti predmet krađe i čekati da najezda prođe i dođe neko normalno vreme, ili svako malo očajavati jer nam redom nestaju spomenici, urbani mobilijar, oluci, slivnici…

Slika

JOVAN MIKIĆ SPARTAK
bronza, 1982.
(autor: Sava Halugin)

Slika

 

Kod studentskog domaKOMENTARI

 1. Gost kaže:

  Sta je jedan bista naspram zelene fontane! Riba smrdi od glave, sve iz vlasti se preslikava u raju. Ako politicari ne brinu o zelenoj fontani zasto raja da brine o bisti. Ako politicari ne rade za opste dobro zasto bi raja radila i cuvala opste dobro!

 2. japanac osiromasen uranijumom kaže:

  Koliki primitivizam. Nemam reci!

 3. glibavi kaže:

  Garant su utripovali da su usli u bronzano doba ljudske civilizacije. Treba im za pravljenje alata za kresanje kamena posto su nedavno iz tog perioda izasli a jako su nostalgicni. Alo majstori, u 21. veku ste kradite plasticne kese iz prodavnica.

 4. Lansky kaže:

  2. mart 2012.

  Ulice Jovana Mikića i Kireška


 5. dasHHa kaže:

  Strasno…slomit noge setajuci tuda po mraku!!

 6. Dijabollik024 kaže:

  Olosa sve vise i vise,unistavaju i razaraju grad..Vlasti cute dok mamini i tatini sinovi nazalost haraju.

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: