Kraj štrajka u Sigmi

Radnici subotičkog preduzeća za proizvodnju male automatike i železničke signalne opreme „Sigma“ postigli su danas dogovor sa poslovodstvom preduzeća i prekinuli tromesečni štrajk.

 

Kako je Tanjugu rečeno u ovom preduzeću, u pregovorima je uz medijaciju gradskog sindikata i lokalne samouprave postignuta saglasnost da sedam radnika bude proglašeno tehnološkim viškom i uz otpremnine napusti preduzeće.

 

„Nadamo se da će nakon našeg odlaska firma uspeti da stane na noge i da će radnici dobijati platu, ali niko, pa ni vlasnik preduzeća, ne može da garantuje šta će biti sutra“, rekao je Tanjugu dosadašnji predsednik štrajkačkog odbora i jedan od radnika koji odlaze iz preduzeća uz otpremninu Drago Korać.

 

Radnici su počeli da štrajkuju 1. avgusta zbog neisplaćenih osam zarada, a prema rečima direktora preduzeća Milana Beslaća, do sada su isplaćene četiri i po zarade od osam koliko im se dugovalo, a ostatak će biti namiren od prodaje nekretnina.

 

Beslać je naveo da vlasnik Sigme, Galeb grupa iz Šapca, nema nameru da „stavi katanac“ na preduzeće koje je nekada zapošljavalo i 700 radnika.

 

„Trenutno ima posla u sektoru male automatike koja, međutim, nije rentabilna da može obezbediti plate svim radnicima. Oporavak preduzeća zavisi od ulaganja u domaće železnice, prvenstveno na osnovu sklopljenih kreditnih aranžmana sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Ruskom Federacijom“, rekao je Beslać Tanjugu.

 

On je dodao da se prvi poslovi na ovom planu očekuju sa nastavkom gradnje stanice Prokop, kao i na osnovu preliminarnih dogovora sa Željeznicama Republike Srpske.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 58 = 61

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: