Kraj za mnoge auto škole ?

Posle 25. januara, kada se završava obuka vozača za polaganje vozačkog ispita po starom sistemu, Zajednica auto-škola procenjuje da će se mnoge škole ugasiti jer zbog nove cene obuke i polaganja neće biti dovoljno polaznika.

Procenjuje se da će se od 1.000 auto-škola ugasiti dve trećine, a da će više od 1.500 insutruktora ostati bez posla.

 

Valja podsetiti na to da je cena obuke za polaganje vozačkog ispita povećana s 300 evra na 650, da kandidati moraju da pohađaju 80 umesto 40 časova, kao i da posebno pohađaju i polažu prvu pomoć. No, do naglog zatvaranja auto-škola i instruktora bez posla svakako će dovesti i obaveza instruktora vožnje na dodatno doškolavanje i dobijanje licence bez koje više ne mogu obavljati posao obučavanja.

 

Agencija za bezbednost saobraćaja  je počela da izdaje licence za instrukture vožnje. Zajednica auto-škola u saradnji s Agencijom za bezbednost saobraćaja organizuje prikupljanje, popunjavanje i dostavu dokumentacije potrebne za zamenu instruktorskih dozvola za licencu. Na sajtu Zajednice navedeno je da seminari za dodatnu obuku instruktora počinju narednog meseca.

 

Po Uredbi o cenama usluga koje vrši Agencija za bezbednost saobraćaja, usvojenoj krajem prošle godine, cena sprovođenja stručnog ispita za predavača teorijske obuke iznosi 30.000, a za izdavanje dozvole (licence) za predavača teorijske obuke 5.000 dinara. Licenca za instruktora vožnje staje 5.000, a polaganje ispita znanja za obnavljanje licence 10.000 dinara. I cena izdavanja licence za ispitivača iznosi 5.000, a obnova 10.000 dinara. Licenca se obnavlja svake godine.KOMENTARI

 1. dragon kaže:

  Podrzavam ova poostravanja obuke i polaganja ispita,ali ne podrzavam ove nenormalne cene.Ipak je sve trebalo prilagoditi nasem standardu,tj jadnoj finansijskoj situaciji…ma nema veze,ionako je postalo suvise luksuzno voziti auto!Sad imamo sansu da postanemo ekoloski najosvescenija drzava,gde bi vecina mogla da vozi spediter!

 2. Limun kaže:

  dragon:

  Podrzavam ova poostravanja obuke i polaganja ispita,ali ne podrzavam ove nenormalne cene.Ipak je sve trebalo prilagoditi nasem standardu,tj jadnoj finansijskoj situaciji…ma nema veze,ionako je postalo suvise luksuzno voziti auto!Sad imamo sansu da postanemo ekoloski najosvescenija drzava,gde bi vecina mogla da vozi spediter!

  Ma uvešće  oni i polaganje i za špediter,biciklu i rolere… kako su krenuli,treba im novaca !

 3. tibor kaže:

  Od 2O15 trebaće polagati i pešaci i to svakog meseca obnavljati licencu ! Biće posebno za grad , za selo , za njive , za šume itd. Koštaće od 3.OOO  do 5.OOO din. zavisno koliko će biti manjka para u budžetu !

 4. emanuel kaže:

  Nešto što treba da bude pa skoro FREE ( jer je postalo sastavni deo života ) kod nas se naplaćuje mali milion dinara …

 5. stormwatch kaže:

  Polaganje vozackog ispita ni u jedno normalnoj drzavi nije „pa skoro FREE“, naprotiv. Mnogo je skuplje i rigoroznije nego tamo dole, isto tako treba biti u Srbiji. A ko to ne moze da plati, uvek moze ici peske. 

 6. sasa69 kaže:

  Nekada sam zaradjivao mesecno 400 do 800 maraka, obuka je bila 1000 maraka, i to sam mogao da platim, ali sada nemogu da isfinansiram potvrdu za dete, a kamoli obuku sto sam mogao na 4 rate, naravno bila je 400 maraka 2000, godine a jedna mesecna oko 300

 7. CIRINELA kaže:

  Gde se država uključi svojim evropskim cenovnikom tu trava više ne niče. Nije mi poznato i jedna jedina akcija u ovih 12 godina koju je sprovela država a da se završila na dobrobit građana.

 8. xl kaže:

  Evo ovako izgleda obuca za Licenciranog Instruktora !!! 😥

OSTAVITE KOMENTAR