Kralj na salašu

Puno je u poslednje vreme bilo polemika oko toga ko je kraljica Balkana. Jel je to Ceca ili Severina ili neka treća persona.

 

Za to vreme pomalo je skrajnuta činjenica ko je KRALJ narodne muzike. Ono što je Elvis za rock’n’roll, to je ON za balkanski folk – THE KING. Onaj koga i kolege zovu samo jednim imenom – KRALJ.

 

Dame i gospodo – Šaban Šaulić, konačno i u vašem gradu, odnosno na salašu Jelen (4.jul).

 

Na sceni još od 1969. godine, sem po svojim glasovnim sposobnostima, dugo je bio poznat i po periki koju je za razliku od Duška Lokina (estradna perika br.2), na kraju skinuo. Bio je malo popio pre te emisije, to se videlo, ali trebalo je ipak hrabrosti za takav korak. Od tada je sjajna ćela njegov prepoznatljivi imidž. I naravno, glas.

 

Ko pamti džuboks aparate po subotičkim prčvarnicama, taj će se setiti da je u njima uz singlice Bijelog dugmeta ili ABBE, obavezno bila i „Sneg je opet Snežana“ od Kralja.

 

Koga nije ubedačila folk muzika, seća se i drugih velikih hitova: Bio sam pijanac, Dođi da ostarimo zajedno, Odlaziš odlaziš…

 

Činjenica je i da je prvi pevač narodne muzike koji je svoje muslimansko ime zadržao i kao estradno. Možda je baš zato to ime ponelo teret da bude metafora za sve što je „seljačko“.

 

Pre tridesetak godina nazivana Novokomponovana muzika, danas ona spada i u kategorije: Classics, Vintage, Retro…

 

 

Long live the kingKOMENTARI

 1. CIRINELA kaže:

  Lansky, ako se posle tvoga pisanja samoubije što je nisi ni pomenuo kao kraljicu Balkana , bićeš kriv.  😆

 2. Anonimni kaže:

  Nije ona kraljica, ona je diva. 😆

  Da bar hoce da se samoubije

 3. pauk kaže:

  Zasto?

  JK je super, vidim u klubu kad krene pesma Manijak ili Samo za tvoje oci, nema joj ravnih u toj veceri. U svakom slucaju jedna od retkih a nashih, a da je na svetskom nivou

   

 4. bolecoach kaže:

  pauk:

  Zasto?

   

  JK je super, vidim u klubu kad krene pesma Manijak ili Samo za tvoje oci, nema joj ravnih u toj veceri. U svakom slucaju jedna od retkih a nashih, a da je na svetskom nivou

   

   

  Sa takvim razmisljanjem si i ti na SVETSKOM nivou.

 5. золика-zox kaže:

  pauk:

  Zasto?

   

  JK je super, vidim u klubu kad krene pesma Manijak ili Samo za tvoje oci, nema joj ravnih u toj veceri. U svakom slucaju jedna od retkih a nashih, a da je na svetskom nivou

   

   

  koji si ti rajmond

 6. obuzeti kaže:

  bolecoach:

   

  Sa takvim razmisljanjem si i ti na SVETSKOM nivou.

  Ne kaže se svetskom nego sveckom. 😆

  Pauk je car. Odusevljen je HrvatCkom, voli Becej i ceni lik i delo Karleuše. Kao da Biljana Srbljanović progovara kroz njega. 😎  

 7. pauk kaže:

  A ko je Biljana Srbljanovic??

 8. pauk kaže:

  Jeca je napravila mega koncert, isto kad i Ceca, ali Jeca ima problem, fali joj jos 7 god rada da stigne Cecu. Zamislite kakav spektakl ce Jeca da priredi da 7 godina?

 9. pauk kaže:

  J.K pratim, al ne i knjizevnu, dramsku scenu ovde. Ta Biljana je koliko vidim na google neka dramska spisateljica.

 10. CIRINELA kaže:

  @pauk
  Pošto si tvoj komentar “iseckao” na 3 komentara verovatno zbog kvantiteta jer kvantitet treba da nadomesti …… 

  Biljana Srbljanovi – manjeviše sve o njoj :
  http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/204370/Biljana-Srbljanovic-pala-zbog-kokaina

  a ja opet bi da priznam da za tu JK sam “načuo”  naročito mi se dopala “njena” pesma mega, giga, nano hit ISOMNIJA pa ti predlažem da je čuješ 

  http://www.youtube.com/watch?v=q9_5Lyp46V4

  upsss 🙁  bem ti sajt kad ne mogu da ispravim “pogrešan” link. 

 11. freelancer kaže:

  Pa jes’… Toliko “šabana” danas… a zanoravljaju da je Šaban samo jedan… 😀

  Šali se, naravno… Meni je omiljena pesma bila “Dva galeba bela” (ili goluba, ‘bem li ga). Zapravo, ja nemam pojma ni šta i o čemu se u toj pesmi peva, ali znam KOLIKO TRAJE – 5 minuta i još koja sekunda… Što bi rekli “maxi single” ili “extension version”. A zašto je to bitno? Pa meni je uvek bilo žao tonaca na Radio Keru, koji zbog analogne tehnologije na tom, ipak recimo, radiju, nisu mogli na pišanje, jer im je praktično uvek bilo po 5-6 reglera u opticaju najmanje… Za blok reklama, startuju dva trakaša plus mini disk plejer, a bilo je tu još koječega… Namotavaj trake, prastari “deck-ovi” sa kasetama pa to premotavaj i… kad treba ići pišat, TU JE ŠABAN! Daj za dva galeba ili goluba i ni brige… 

  E, ne daj bože da navali ono drugo… Tu Šaban ne pomaže… 😀

   

 12. pauk kaže:

  Ni o cijem koncertu se nije pricalo kao o koncertu JK. Lepo bi je bilo videti i u Subotici. Njene pesme su vesele, volim ih cuti, za razliku od naprimer Cecinih koje su tugaljive i vise prilice ostavljenim i pijanim devojkama.

 13. Mister No kaže:

  Šaban je kralj što se tiče muzike a dobro se i drži, tj.u formi je.Upoređujući Šabanove slike iz mladosti sa današnjim stiče se dojam da čovek za 10 godina ostari dve godine.Kralj!

 14. emanuel kaže:

  I posle sinoć … neka mi samo neko iz Palićke “MZ” pojasni ..
  kako je dozvoljeno OVO bilo … a neke manifestacije su bile zabranjene (Trench) zbog glasne muzike?!! 
   

 15. pauk kaže:

  Biljana Srbljanovic, bas malo pratih voli da se hvali preko Seke Aleksic i kafanskih pevacica. Ne znam kako piše, ali ako joj treba da se hvali preko kafanskih pevačica, onda bolje ne komentarisati.

  pametni i mudri cute, a i kazu da je ta Biljana drzavljanin Francuske, pa sto onda ne komentarise tamnošnje Francuskinje?

 16. Bazooka Joe kaže:

  @pauk – zato ti stalno i blebeces, jer niti si mudar, niti pametan, a kultura ti je uokvirena turbo-folkom i tri prsta.

 17. pauk kaže:

  Nemam veze s Srbijom, a nemam tri prsta na ruci nego pet.I ne slusam turbo folk, al htedoh da proverim tu spisateljicu, pa uvideh da komentarise kafanske pevacice.

OSTAVITE KOMENTAR