Kraljevska igra iz carskog grada

U svetu drevne igre na 64 polja, Subotica postoji još od 1897. godine, kada je pre Segedina, Koložvara i mnogih gradova,  osnovan „Subotički šahovski kružok“ (Szabadkai Sakk Kör).

„Subotički šah klub“ je osnovan godine 1920. a godine 1955. promenio je ime u Spartak.

Gostovali su ovde svetski prvaci, jednom je i zagonetni Bobi Fišer inkognito posetio nekog na Radijalcu.

 

Subotica 1920.g.

Subotica je imala velemajstore (najviši rang „šahovskog plemstva“), od Andrije Fuderera i Tereze Štadler, do Dušana Popovića i Nikole Sedlaka, ali su šah igrali svi. I mlado i staro.

U toku nekih važnijih mečeva ili turnira, nacionalna televizija je u ponoć završavala program analizom partija.

Posednja TV emisija je dakle bila, kada neki čovek stane ispred zida na kojem je velika šahovska tabla sa namagnetisanim figurama i onda on objašnjava situacije, otvaranja, završnice…

 

fide

 

ruben pertet

Tereza Štadler

tereza stadler subotica

Šah na Korzou

subotica sah

Ime Subotice se međutim, masovno vezivalo za šah preko šahovskih garnitura. Nema te kuće u Jugoslaviji u koju nije stigla garnitura SUBOZAN iz Subotice.

subozan

subozan subotica

Proizvodili su oni i one vrhunske garniture, za turnire, ali najviše one obične, koje su se prodavale u knjižarama, zajedno sa društvenim igrama. Bilo ih je više veličina i nijansi ali uvek prepoznatljivog dizajna i pečata u ćošku – Subozan Subotica. One su nadživele ovo preduzeće koje je otišlo u stečaj i verovatno će još dugo postojati od Vardara do Triglava.

 

Ove šah figure su izrađene u leto 1990. godine specijalno za šahovsku olimpijadu u Novom Sadu. Rađene su od plemenitog drveta, belog graba koji raste na nadmorskim visinama od 1000 do 1500 metara. Površina figura je savršeno glatka i dva puta bajcovana. Sjaj figura je smanjen do optimuma, i sve figure su obložene zelenim mekim filcom.

Proizvodila je ta mala subotička firma i trofeje. Kao i Aurometal koji je spadao u sam vrh po zanatskom i umetničkom dometu.

To se posebno prepoznaje danas, kada svi trofeji koji se dodeljuju, od onih za rekreatvce do  republičkih šampionata, izgledaju isto. Plastično i jeftino.KOMENTARI

 1. Kertvaros kaže:

  Jedna od retkih stvari koje sam poneo iz roditeljske kuce je sahovska tabla i figure koje su potpuno identicne sa onima na fotografiji. Jedino se tabla (na sklapanje) razlikuje jer je radjena u intarziji od nekog tamno-smedjeg furnira pa su crna polja u stvari smedja. Tablu i figure sam obicno jednom godisnje premazivao uljem za namestaj i nalazi se u perfektnom stanju. Kada se pogledaju i uporede sve cetiri figure skakaca (konja) moze se primetiti da se medjusobno razlkuju. To dolazi odatle jer su glave rezbarene rukom. Na toj sahovskoj garnitur mi je pokojni otac objasnio pravila igre i naravno neizbezni „Suster-mat“. Komplet je danas u posedu moga sina i nadam se da ce i on jednog dana nekome objasniti pravila igre kao sto sam i ja njemu na toj istoj sah garnituri.

 2. adkersu kaže:

  Komentator šahovskih partija na kraju TV programa bio je Braclav Rabar.

 3. Anonimni kaže:

  BOBI FISHER bio je u Subotici posetio je M.M. koji je tada bio predsednik shah
  kluba, a njegova kci je verovatno tada zivela u Americi. Treba pitati KUBATA.

 4. Aleksa kaže:

  @Adkersu – Braslav Rabar,internacionalni majstor, 1919-1973.

 5. Vlada Gavrilović kaže:

  Da li imate ovakav sah na prodaju? SUBOZAN SUBOTICA, 37 CM TABLA

 6. Anonimni kaže:

  Ja naišao tražeći da kupim subotičke ozbiljnije figure 🙂

 7. Anonimni kaže:

  Imam ja subozan subotica yugoslavia, star oko 40 god… U jako dobrom stanju kontakt 0604270011

 8. Sanja Petrovic kaže:

  Postovani,kupila bih sah sa slike ali ne znam kome da se obratim.
  Sah bi trebalo da je dimenzija 38×38 ili za par cm manje/vise.
  Molim Vas da me prosledite na nekoga…

  Hvala unapred!

 9. Anonimni kaže:

  Šah sa slike (aurometal) star oko pedeset godina, očuvan, kao nov, koliko košta? Primam ponudu.

 10. Aliman kaže:

  Hallo, gdje se moze kupisti Sah od Subzan Subotica?

OSTAVITE KOMENTAR