Kreativna dramska igraonica u Mađarskom kulturnom centru

U vreme računarskih igrica, telefona, tableta, brojnih korisnih ali često i neosmišljenih animiranih sadržaja na internetu i televiziji, deca su zaboravila da se igraju u realnom svetu, da komuniciraju sa vršnjacima, da čuju, vide i osete poruke iz realnog sveta.

Kreativna dramska igraonica održala se danas u okviru projekta Colourful Cooperation koji se finansira kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija u Mađarskom kulturnom centru na Paliću. Radionica je bila namenjena učenicima nižih razreda osnovne škole a radni jezik radionice je bio srpski.

Učesnici su koristeći glumačka sredstva i tehnike, a najpre igru, osveštavali važnost  saradnje, podrške, razmene, pažnje i koncentracije i pre svega važnost slobodnog izražavanja kroz pokret, glas, govor, ideju.

Voditeljka radionice je bila diplomirana glumica Gordana Vukov Ciganjik koja je do sada radila sa različitim starosnim i društvenim grupama. Obučavana je i u oblasti telesne psihoterapije i razvojnog pokreta te u svom radu kombinuje elemente glume sa vežbama i tehnikama koje pomažu osveštavanju blokada te podstiču slobodan i neposredan pristup u komunikaciji, samostalnost i hrabrost u izrazu, samopouzdanje, pažnju i koncentraciju.

Projekat Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja, kao što i sam njen naziv nagoveštava, jeste raznobojna, dinamična saradnja stanovništva i posetilaca pograničnog područja Mađarske i Srbije, na čije programe su svi dobrodošli. Zahvaljujući lokalnim običajima i kulturnoj raznobojnosti u jednoj od najzanimljivijih regija Evrope, na teritoriji Evroregije DKMT nalaze se županije Bač-Kiškun i Čongrad, kao i Autonomna pokrajina Vojvodina. Na ovim područjima već vekovima zajedno žive mnoge nacije, čuvajući svoju tradiciju i svoje običaje, te čineći tako svakodnevicu raznobojnijom.

Colourful Cooperation promoviše reginalne umetnike i kulturne programe i ovaj raznobojni projekat u decembru otvara vrata Mađarskog kulturnog centra na Paliću, budućeg mesta susreta i razmena ideja, mesta u kome će se pružati podrška regionalnim umetnicima i promovisati najrazličitiji trendovi u kulturi.

Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Za više informacija, molimo posetite veb-sajt programa: www.interreg-ipa-husrb.com.

 

 

 

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR