Kreće izgradnja fabrike Swarovski

Prijatni prolećni dani u januaru pokrenuli su mehanizaciju "SMB gradnje". U privrednoj zoni "Mali Bajmok" počela je priprema terena za izgradnju proizvodne hale austrijske kompanije "Swarovski".

swarovski

Prve najave o izgradnji ostvarene su novebra 2011. godine kada je tadašnje Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja izašlo u javnost sa prvim informacijama vezanim za ovu investiciju. Ugovor između Grada Subotice, Republike Srbije i predstavnika kompanije Swarovski, potpisan je proleća 2012. godine kada je najavljena investicija u vrednosti od 21 milion evra.

 

Kompanija planira da  u prvoj fazi uloži 15 miliona evra i počne osnovnu proizvodnju, koja obuhvata proces obrade, spajanja i pakovanja kristala, koji će kompletno biti namenjeni izvozu.

 KOMENTARI

 1. miltor kaže:

  Ma da, malo sutra. Ja u to mogu da verujem samo kada to potvrde Maglai i Todosijević, a kada im struju pusti Maravić. Ipak svanula je "mađarska zora". 

 2. gradjanin kaže:

  U gradu u kome je sve stalo, ali bukvalno, ovo će biti jedna od retkih svetlih tačaka.

   

  Produžiće šesticu do Svarovskog.

 3. JovaToYou kaže:

  Dobra vest.

  Da li neko zna koja je tehnologija obrade kristala? 

  To je dosta važno pitanje jer obrada i prerada može biti veoma "prljava". Grad je blizu, poljoprivredna zemljišta…Nadam se da se mislilo i o tome. Da ne bude stara priča po kojoj se opasna (ne zdrava) proizvodnja izmešta u treće zemlje..

 4. MC kaže:

  Nije strasno , malo kasne ali ipak ce ispuniti obecanja . Najavljeno je prvo za Jun da se pocne , pa su se na kraju dogovorili posle zetve +- 3 meseca 🙂 Ali bitno je da se gradi ! 

 5. freelancer kaže:

  U svakom većem tržnom centru ovde u Italiji, ima po jedan ili dva Swarovski "butika". Ok, bižuterija i djindjuve. E, a da bi razlika izmedju prodajne (koja nije baš mala) i proizvodne cene tih djindjuva bila veća (čitaj: PROFIT), eto glupe Srbije gde je radna snaga za DŽ i gde će se polomiti radeći za siću, jer nemaju para ni za 'leba. I pazite: proizvodnja DJINDJUVA u fabrici, koja je podignuta na nekada POLJOPRIVREDNOM zemljištu. Zanimljivo…

  Ovo me podseća na posleratnu (WWII) "industrijalizaciju", kada su sela opustela, ljudi otišli u grad, u fabrike i… postali proleterijat 🙂 Nema veze što je deset STOLEĆA pre toga glavni adut Srbije bila POLJOPRIVREDA. I… evo opet se ponavlja slično. U sred panonske nizije, na sred poljoprivrednog zemljišta, porušene fabrike mesnih preradjevina, uništene fabrike za preradu povrća, bankrotirali mlinovi i niču fabrike DJINDJUVA!!! Ala Djurdja… Ovo neki novi "proleterijat" ili šta? Bojim se samo da će se uželeti ovdašnja zemlja plugova… Ali, koga briga… SWAROVSKI, hej!

OSTAVITE KOMENTAR