Krenule restrikcije

Elektroprivreda Srbije saopštila je danas da je počela hitno da isključuje industrijske potrošače prema naredbi Vlade Srbije, pošto apeli za smanjenje potrošnje struje nisu urodili plodom, prenosi Mondo.

„Izuzetak od ovoga mogu biti samo ona preduzeća čiji tehnološki proces zahteva nešto duže vreme zaustavljanja, ali će i u tim slučajevima doći do isključenja sa mreže“, kazao je Zoran Manasijević, pomoćnik generalnog direktora EPS za tehnički sistem.

.

Problemi u TE „Nikola Tesla“

.

Manasijević, koji je i predsednik Štaba za praćenje elektroenergetske situacije, naglasio je da je od jutros kritično stanje na kopovima Rudarskog basena „Kolubara“, koje ugljem snabdeva najveću termoelektranu u Srbiji „Nikola Tesla“ (TENT).

.

„Zbog temperature od minus 30 stepeni Celzijusa, došlo je do zamrzavanja tehnike i izuzetno otežanog prevoza uglja do termoelektrana“, istakao je on.

.

Manasijević je naglasio da je potrošnja struje na teritoriji Srbije sa Kosovom i Metohijom juče ponovo porasla i dostigla novi rekordni nivo od 162,67 miliona kilovat časova električne energije.

.

„Uvoz električne energije dostigao je limit zbog veoma teške situacije u celom regionu, ali i zbog nemogućnosti transporta većih količina energije“, kazao je Manasijević.

.
Vlada Srbije je odlučila sinoć da radi zaštite energetskog sistema ograniči isporuke struje „određenim ustanovama i kompanijama koje su veliki potrošači, a nisu od vitalnog značaja za svakodnevno funkcionisanje“.

.

Građanima i ustanovama koje obezbeđuju vitalne usluge (toplane, bolnice, vodovodi, prehrambeni kombinati i slično) struja neće biti isključivana.

.

Industrija Subotice

.

Sve što važi za Srbiju važi i za Suboticu. Tako je industrijskim kompleksima izdato naređenje da se pod hitno smanji potrošnja električne energije kako bi donekle rasteretitli sistem i omogućili snabdevanje građanstva. Pojedini sistemi su redukovali proizvodnju. U kom će se pravcu dalje razvijati priča zavisi i od samog građanstva koje još uvek nije svesno ozbiljnosti situacije.KOMENTARI

 1. gabriela kaže:

  feeling devedesetih…

 2. ladislav kaže:

  hajdemo u 21 veku nazad u pecinsko doba, mislio sam da je ovo sa restrikcijama vise davno zaboravljena prica. ali evo nas ponovo u maracnom dobu. katastrofa i sramota.

 3. Subotica kaže:

  sramota!!!! mrzim srbiju, vojvodino odcepi se!!!!

 4. Ja kaže:

  Čemu ovi pozivi na otcepljenje. Ako ti se ne sviđa zemlja u kojoj živiš odseli se.

 5. Ja kaže:

  Ko će ti dati struju kad se odcepiš!?!

 6. dimovic trajce kaže:

  Nama romima nesmeta sto nema struja, nego kad se budete cepali gde mi da pripadamo u Vojvodinu ili Srbiju?

 7. 1405956764120 kaže:

  Subotica:

  sramota!!!! mrzim srbiju, vojvodino odcepi se!!!!

  Samo nedelju dana da mu Šumadija lupi embargo na dovoz bukovine i hrastovine preko Save i Dunava ovaj bi cvilio i molio da se posle otcepljenja opet nakalemi. Davao bi metar žita za cepanku hrastovine, davao bi džak brašna za kilovat struje, davao bi bure zejtina i pride vreću sunčogleda za fanglu kreča . . .

  A gde da se otcepiš, sa čim i gde ćeš prijatelju. Kud si pošao sa cvetom u kosi. Go si kao ražanj a oćeš da se cepaš, da se deliš, da ideš negde i misliš da si bogat, jak i poželjan. Ma jok, nikome ti ne trebaš takav . Oće da te prime ali da budeš sluga ali ti to ne vidiš. Misliš da si jak i da te vole!

  Ti si napunio čardak neokrunjenim kukuruzom i ništa od toga ne vidiš. Tebi je to veliko kao Karpati, kao Himalaji . .. Deluje ti moćno, je l’ da? A nije majkemi. To miševi i stoka pozobaju do prvih jesenjih kiša i ti opet moraš u atar da okrećeš zemlju i nemaš ti kud. Ona ti je sudbina.

  Ali ako, šta ti fali.

  Nego, zašto mrziš ? To će da te satre jer niko ne može da te odbrani od tebe samog. Ti takvi što mrze čak i najbližeg sebi, nikome ne trebaju ali ti si naš, zabludelo jagnje šta da radimo. Mi ti pozdravljamo pesmom Nemoj poći sad i želimo ti prijatno veče u krugu porodice:

  Ipak možda tebi ne vredi govoriti, pa ti uzmi soj zavežljaj i srećan ti put

  Ili da ja skratim ovo zezanje pa da te pitam kao onaj papagaj što je pitao dobrog i naivnog momka Hasu kad ih je stjuardesa izbacila iz aviona:

  “Jeli Haso, a što se ti kurčiš kad nemaš krila?

 8. Josip kaže:

  mozemo kupiti struju za NASE pare. A tebi sto se toliko svidja srbija kazi sta je dobro podeli sa nama tvoj nacin uspeha i lepog zivota u srbiji. srbija bez vojvodine je srbija koju ja podrzavam i uvek cu biti uz nju jes preko dunava al ajd.

 9. ivan kaže:

  lele, pa mi ukuci onda ni grejanje necemo imati gasni kotao nam je na struju 🙁

 10. Olja kaže:

  Tesla izmislio struju a mi preuzeli fenjer…

 11. kalimero kaže:

  Ja:

  Ko će ti dati struju kad se odcepiš!?!

  Mi ništa ne dobijamo već plaćamo! A u Srbiji opraštaju Februarski račun za struju a u Vojvodini izključuju za 2000 dinara!!! A za seobu mislim da odavde niko ne mora da se seli samo onaj ko nije kući !!!

 12. eeee kaže:

  VOJVODINA

 13. Vojvodjanka kaže:

  Ja:

  Čemu ovi pozivi na otcepljenje. Ako ti se ne sviđa zemlja u kojoj živiš odseli se.

  Pa nama se svidja nasa zemlja! VOJVODINA je nasa zemlja!

 14. dimovic trajce kaže:

  A sto nebi podelili Vojvodinu nama romima dosta i BACKA a i struja nam ne treba. Zamislita da Srba ima 300 miliona umesto Rusa pa mi bise delili milion godina.

 15. JovaToYou kaže:

  1405956764120:

  Subotica:

  sramota!!!! mrzim srbiju, vojvodino odcepi se!!!!

  Samo nedelju dana da mu Šumadija lupi embargo na dovoz bukovine ihrastovine preko Save i Dunava ovaj bi cvilio i molio da se posle otcepljenjaopet nakalemi. Davao bi metar žita za cepanku hrastovine, davao bi džakbrašna za kilovat struje, davao bi bure zejtina i pride vreću sunčogleda zafanglu kreča . . .

  A gde da se otcepiš, sa čim i gde ćeš prijatelju. Kud si pošao sa cvetom ukosi. Go si kao ražanj a oćeš da se cepaš, da se deliš, da ideš negde i mislišda si bogat, jak i poželjan. Ma jok, nikome ti ne trebaš takav . Oće da teprime ali da budeš sluga ali ti to ne vidiš. Misliš da si jak i da te vole!

  Ti si napunio čardak neokrunjenim kukuruzom i ništa od toga ne vidiš. Tebije to veliko kao Karpati, kao Himalaji . .. Deluje ti moćno, je l’ da? A nijemajkemi. To miševi i stoka pozobaju do prvih jesenjih kiša i ti opet moraš uatar da okrećeš zemlju i nemaš ti kud. Ona ti je sudbina.

  Ali ako, šta ti fali.

  Nego, zašto mrziš ? To će da te satre jer niko ne može da te odbrani odtebe samog. Ti takvi što mrze čak i najbližeg sebi, nikome ne trebaju ali tisi naš, zabludelo jagnje šta da radimo. Mi ti pozdravljamo pesmom Nemojpoći sad i želimo ti prijatno veče u krugu porodice:

  Ipak možda tebi ne vredi govoriti, pa ti uzmi soj zavežljaj i srećan ti put

  Ili da ja skratim ovo zezanje pa da te pitam kao onaj papagaj što je pitaodobrog i naivnog momka Hasu kad ih je stjuardesa izbacila iz aviona:

  “Jeli Haso, a što se ti kurčiš kad nemaš krila?

  Hahah…Čoveče.
  Svaka ti je na mestu!

 16. moles kaže:

  svaka cast na tekstu. U pravu si. Nije resenje u otcepljivanju! ali bi trebalo da se zna svako ko radi (bez obzira iz kog kraja je), jer treba da zaradi da bi preziveo, a ko su sponzoruse!!!!!

 17. Šandor kaže:

  Prijatelju, svi što su do sada od Srbije otišli neće se vraćati. Što bi ti Vojvodinu zadržavao? Baš bih voleo da vidim koliko bi nam loše bilo. Od ovog nema lošije.

 18. 1405956764121 kaže:

  @ Šandor, Ivan, Josip, Olja˛& ostali

  Gud baj prijatelji. Gud baj end gud lak što se mene tiče. I ako se vratite -Velkam što se mene tiče. Podeliću sa vama ono što budem imao kad se vratite iz te  državotvorne avanture, a ako pristanete hoću da delimo i ono što nemam. Ali ne verujem da će od svega toga nešto biti. Nama je zapisano da ovde giljamo zajedno do sudnjega dana.

  Evo, ako oni koji misle da će ta adaptacija, to pravljenje države od pokrajine doneti sreću Vojvodini i ako podnesu zahtev za otcepljenje, plate taksu tamo gde to treba dobiće kratak odgovor:

  “ Sori, ne možemo da usvojimo vaš zahtev i da prepravljamo deo Srbije u zasebnu državu. Procenili smo da bi time napravili treću ili već četvrtu državu u kojoj su Srbi u većini, a to je i za nas već nepodnošljivo. Ze’ebali smo se sa Dejtonom ali još jednu glupost da pravimo nećemo. Nego vi ostanite tamo i nekako se snađite jer mi sad imamo neke probleme ovde kod nas, moramo to da rešavamo, a vi se nekako snađite.

  Želimo vam svaku sreću pesmom Udri brigu na veselje „:

  http://www.youtube.com/watch?v=yHFDa9efCQU

  Eto tako će vas ostaviti kao „tortu“ na kiši .

 19. Šandor kaže:

  Već smo prošli kao torta na kiši. Ostala je prazna tacna sa koje više nema šta da se opere. Sada možemo samo novu tortu da pravimo. Mada verujem da ti u toj praznoj tacni i dalje vidiš tortu kojom pokušavaš da se sladiš. Tužno ali istinito.

 20. kalimero kaže:

  JovaToYou:

  Hahah…Čoveče.

  Svaka ti je na mestu!

  Mislim da bi pre šumadinac dao bukvu i hrast za džak brašna a Srbijanac kw struje za zejtin jer mi ovde ako ložimo i kukuruz i žito imamo ga dosta !! A porez od svake vekne i litre mleka bi ostao tu u VOJVODINI  i ne bi išao za Beograd pa onda od toga šta nam udele  !!

 21. subotica suboticanima kaže:

  kalimero:

  JovaToYou:

  Hahah…Čoveče.

  Svaka ti je na mestu!

  Mislim da bi pre šumadinac dao bukvu i hrast za džak brašna a Srbijanac kw struje za zejtin jer mi ovde ako ložimo i kukuruz i žito imamo ga dosta !! A porez od svake vekne i litre mleka bi ostao tu u VOJVODINI  i ne bi išao za Beograd pa onda od toga šta nam udele  !!

  Mislis ostao bi porez u Novom Sadu. Procitaj ovo pre nego sto pocnes da se klanjas.
  http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=02&dd=09&nav_id=581217

 22. dimovic trajce kaže:

  E moji Vojvodjani a da mi stavimo Vojvodinu na tender pa da vidimo koliko vredi osim brasna zejtina i secera sta ovde ima aj da cujemo i to….

 23. Šandor kaže:

  Više nema, o tome je i reč. Recimo Subotica – Sever, Azotara, Sigma, Bratstvo, 29. novembar, Železničar, Mladost, 8. mart, Fidelinka… molim da me isprave ako sam nesto zaboravio. To je bila radnička sila koja je uništena i pokradena. Ironija – stoke koliko hoćeš, odličan kvalitet prehrambenih proizvoda, umesto da cveta 29. novembar je ugašen i to 90-tih. Šta, nestalo je potrošača – gladnih usta?

 24. milan kaže:

  Samo nedelju dana da mu Šumadija lupi embargo na dovoz bukovine i hrastovine preko Save i Dunava ovaj bi cvilio i molio da se posle otcepljenja opet nakalemi. Davao bi metar žita za cepanku hrastovine, davao bi džak brašna za kilovat struje, davao bi bure zejtina i pride vreću sunčogleda za fanglu kreča . . .

   

  E jado jadna sarlatanska, svako ko se odvojio od te vase nesretne Srbije danas zivi daleko bolje nego sa vama. Pogledajte Republiku Srpsku, nemaju nikakvu nameru da se pridruzuju „matici“, ako se kod njih nesto i desi to ce biti samostalnost a ne pripojenje jer znaju i oni da je svaki dogovor sa Beogradom cista pljacka, harac i muka. Kada procitam gluposti dobijem 10x vecu zelju da se sto pre odvojimo od Srbije, vi ste vec dali metar ponosa za kubni metar gasa a doci ce vreme kada cete vi nama Vojvodjanima davati televizor i djedovinu za kilo brasna ili litar zejtina, ono sto si napisao od gore o davanju metra zita za cepanku drva je istina – ali u sadasnjosti, vase govnjive motke placamo preskupo mi Vojvodjani, sponzorisemo i finansiramo citav soj neradnika Beograda i juzne Srbije. DOSTA VISE!

 25. JovaToYou kaže:

  kalimero:

  JovaToYou:

  Hahah…Čoveče.

  Svaka ti je na mestu!

  Mislim da bi pre šumadinac dao bukvu i hrast za džak brašna a Srbijanac kw struje za zejtin jer mi ovde ako ložimo i kukuruz i žito imamo ga dosta !! A porez od svake vekne i litre mleka bi ostao tu u VOJVODINI  i ne bi išao za Beograd pa onda od toga šta nam udele  !!

  Sve se to može rešavati i bez odcepljenja, Srbija je moja zemlja.

  Ne osećam da me ovde u Subotici više „cede“ od onih u Kraljevu.
  Čak mislim da mi je ovde i bolje.
  Cela zemlja je u problemu a, ne samo mi Vojvođani.
  Decentralizacija Ok.
  Cepanje Ne!

 26. DoDo kaže:

  Milane,lepo receno! Jedino sto mi se ne svigja je ono vredjanje na pocetku teksta 😎

 27. DoDo kaže:

   

  dimovic trajce:

  A sto nebi podelili Vojvodinu nama romima dosta i BACKA a i struja nam ne treba. Zamislita da Srba ima 300 miliona umesto Rusa pa mi bise delili milion godina.

   

  A ti,Dimovicu Traje,sta ce vama zemlja?Pa vi ste ionako poznati kao cergari,pardon,nomadi.

 28. boban kaže:

  gabriela:

  feeling devedesetih…

   

  tada si bila mladja…

 29. Magelan kaže:

  U principu kad malo bolje pogledam,pa mi smo ljudi totalno skrenuli sa teme!Prica se o restrikcijama struje,a mi udarili u otcepljenje Vojvodine!Ajde autonomasi,smirite strasti :)Sta to bi sa strujom 🙂

 30. bonscot kaže:

  Pa navikli smo mi stariji na restrikcije nije to problem problem je sto naprimer sve radi na struju pa kad je nema nemozese kuvati nemamo vode posto imamo hidropak pola makove nema gradsku vodu ali mi tu van centra necemo primetiti restrikciju posto i kad nije mi malo malo nemamo struje ili nam je tako slaba da nemozes ukjuciti odjednom frizideri ves masinu,ali zato je racun za struju svaki mesec isti ili jos veci kao da imamo industriju u kuci hvala

 31. Gos kaže:

  @bonscot piše :

  “ nemamo struje ili nam je tako slaba da nemozes ukjuciti odjednom frizideri ves masinu,ali zato je racun za struju svaki mesec isti ili jos veci kao da imamo industriju u kuci hvala“
  Vreme je da shvatite da nepririodni savez lokalne vlasti sa DSS-om mora neko da plati, da to finnasira. Prema tome raspisan je samodoprinos  za finansiranje DSS-a u u subotici i plaćaju svi koji imaju el. brojilo.

 32. dimovic trajce kaže:

  Neznam ko hoce da se cepa mi romi sigurno ne dok je vas nama je lako.Netreba se bojati restrikcija sad ce braca Rusi da pomognu…

 33. dimovic trajce kaže:

  E DoDo moj pa mi vas Romi branimo ali od vas samih…Znas ti da od 10000hiljada Mercedesa na balkanu 9000hiljada Romi voze pa mi smo SVETSKI LJUDI…Jutros u 7.00h gledam vesti apeluju na stednju struje kad krenem mojom meckom u 7.30h kadu u ulici Segedinski put od Euro petrola pa do hotel Patrie gori ulicna rasveta.Pa gde ste pametni Suboticani ispred elektrovojvodine vam gori stuja a vasi komunalci se lupaju u novim kolima taman su ih uparili musko zensko,a?Vojvodina je i nasa zemlja skroz nam je prirasla za srce a Subotica najvise ovo nam je poslednja stanica Nomadskog u stvari Cergarskog zivota…..

 34. DR kaže:

  dimovic trajce:

  E moji Vojvodjani a da mi stavimo Vojvodinu na tender pa da vidimo koliko vredi osim brasna zejtina i secera sta ovde ima aj da cujemo i to….

  E u ovome se slazemo,nema nista. Rude u srbiji, voda u srbiji, drvo u srbiji, pa i krec, paprika takodjekrompir isto tako pasulj……. ocete jos. Ja jesam Vojvodjanka ali da se ne lazemo niti mi mozemo bez njih a ni oni bez nas. Zajedno mozemo vise da izdrzimo ne?

 35. dimovic trajce kaže:

  Eto Vojvodjani i Srbi resenja da budemo kao sav normalan svet daj mo mi zenama premijersko mesto vidite sta rade ili su radili Jadranka Kosor, Merkelova, Klintonova, Olbrajtova itd… to su borci a ne mi muskarci sram nas bilo. Jednom je Seselj u skupstini rekao pre 15-20 godina dok ste bili po hotelima vozili se luksuznim jahtama putovali po svetu prasili se sa mladim omladinkama i to na Jugoslovenski racun BILO VAM JE DOBRO, a sad kad ste postali impotentni nasli ste da raspravljate ko je koliko potrosio (to se odnosilo na Krkobabiceve drugare kad su bili Titovi drugari). Dali je to istina DA ili NE????????

 36. DR kaže:

   

  dimovic trajce:

  Eto Vojvodjani i Srbi resenja da budemo kao sav normalan svet daj mo mi zenama premijersko mesto vidite sta rade ili su radili Jadranka Kosor, Merkelova, Klintonova, Olbrajtova itd… to su borci a ne mi muskarci sram nas bilo. Jednom je Seselj u skupstini rekao pre 15-20 godina dok ste bili po hotelima vozili se luksuznim jahtama putovali po svetu prasili se sa mladim omladinkama i to na Jugoslovenski racun BILO VAM JE DOBRO, a sad kad ste postali impotentni nasli ste da raspravljate ko je koliko potrosio (to se odnosilo na Krkobabiceve drugare kad su bili Titovi drugari). Dali je to istina DA ili NE????????

   

   

  Ti bi mogao tvoju patetiku da stavis sa strane i da konkretno kazes nesto korisno.U svakom postu govoris kroz patetiku.Jeste da nam je zivot patetican ali bi mogao makar da se pravis da si pametan a ne da izigravas pametnika,nego otvori karte i otvoreno kazi sta imas.A ne kao mi manjine ovo mi manjine ono a nista konkretno na kazu nego naklone na obe strane pa ko ispadne jaci.E pa Trajce odluci se il si za nas ili nisi. 👿

 37. dimovic trajce kaže:

  Neznam za koje to mislis nas?????

 38. Šandor kaže:

  DR:

  E u ovome se slazemo,nema nista.Rude u srbiji,voda u srbiji,drvo u srbiji,pa i krec,paprika takodjekrompir isto tako pasulj……….ocete jos.Ja jesam Vojvodjanka ali da se ne lazemo niti mi mozemo bez njih a ni oni bez nas.Zajedno mozemo vise da izdrzimo ne?

  Sve to što ima u Srbiji mi plaćamo po redovnoj ceni. Problem je što se iz Vojvodine ubiru pare na raznorazne načine koje odlaze u Beograd. Upravo dolazim iz jednog sela pokraj Niša, ljudi duguju za struju po 200.000-500.000 din i niko im ništa ne može. Vi nemate pojma šta sve mi finansiramo i na koje načine. 

  Žao mi je što na ovakvim mestima ljudi mogu da lažu do mile volje. JovaToYou
  je vojvođanin samo po adresi stanovanja. To se lako da zaključiti po njegovim komentarima. Gde su ti pradedovi sahranjeni? Ajde reci istinu da ti bude mirna savest.

   

 39. Ja znam kaže:

  @Šandor

  “ Ajde reci istinu da ti bude mirna savest.“

  Jedan na ostrvu Vidu, a drugi u „Plavoj grovnici“ (more oko Vida).

  Deda je ostao u neobeleženom grobu na Ceru.

   

   

 40. vuletin kaže:

  Ja znam:

  @Šandor

  “ Ajde reci istinu da ti bude mirna savest.“

  Jedan na ostrvu Vidu, a drugi u „Plavoj grovnici“ (more oko Vida).

  Deda je ostao u neobeleženom grobu na Ceru.

  Tesko tebi i ovo sto mu napisa! koliko je srba ostalo na Ceru i Vidu pa koliko jos posle toga a gledaj sada gde su madjari a gde srbi!!!

 41. Ja znam kaže:

  @ Vuletin

  Čovek me pošteno pitao.

  Dobio je pošten odgovor.

  O razlozima i posledicama nije ni bilo reči ne znam zašto se nije posle javio.

OSTAVITE KOMENTAR