Krijumčarili lekove i tablete

Carinici su u saradnji sa policijom na graničnom prelazu Horgoš sprečili pokušaj krijumčarenja velike količine lekova u našu zemlju. Oko 38.500 tableta različitih oblika i boja u rinfuzi i oko 300 ampula anabolika i anaboličkih steroida poput Testosterone Base, Test-prop, Primobolan, Drostanolone pronađeno je u kartonskoj kutiji ispod jakne na zadnjem sedištu i ispod sedišta vozača u automobilu mađarskih registarskih oznaka.

U saopštenju Uprave carina se navodi da pre nego što je podvrgut detaljnoj kontroli, automobil kojim je upravljala mađarska državljanka, ušao je u traku predviđenu za putnike koji nemaju ništa za carinsku kontrolu, što je putnica odgovorna za pokušaj krijumčarenja dodatno i potvrdila, rekavši da sa sobom, kao i njene dve saputnice, nosi samo lični prtljag.

.

Sastav, kvalitet i vrednost lekova će biti naknadno utvrđeni, kao i da li se radi i o povredi prava intelektualne svojine, kada je reč o lekovima u rinfuzi. Što se anaboličkih steroida tiče, oni povećavaju mišićnu masu i snagu, ali istovremeno dovode do povišenog krvnog pritiska, kardiovaksularnih bolesti, oboljenja jetre, agresivnog ponašanja, zavisnosti i drugih ozbiljnih problema, zbog čega se nalaze na listi zabranjenih psihoaktivnih supstanci.

.

Podsećamo da je pre samo nekoliko dana na graničnom prelazu Kelebija sprečen pokušaj krijumčarenja 184 kutije različitih lekova čija je vrednost procenjena na oko 3.000 evra. Krijumčareni lekovi koji se bez adekvatne kontrole nađu na tržištu mogu biti izuzetno opasni po ljudsko zdravlje. Uprava carina uspešno štiti zdravlje građana i životnu sredinu od različitih zdravstvenih i ekoloških opsanosti i izazova, doslednim sprovođenjem zakona u datim oblastima, zaključuje se u saopštenju Uprave carinaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR