Krst krajputaš u Skenderevu

Prošle subote na novootvorenom putu Skenderevo – Mišićevo podignut je krst krajputaš. Mirko Skenderović, je podigao krajputaš u "Slavu boga, spas moje duše i dobrobit svog naroda"- piše na krajputašu pored imena rano preminulih roditelja, ali i supruge Mirka Skenderovića.
Mirko za GradSuboticu kaže, da je kao mali viđao krstove krajputaše i da oni služe za bogosluženje.

Slika

– Krst je izrađen od specijalnog kamena vulkanskog porekla iz Norveške. Viskog je kvaliteta i sjaja i na njemu ne rastu ni alge ni lišajevi. Nekada su staroj trasi puta Skenderevo-Mišićevo postojala dva krsta krajputaša. Jedan su srušili radnici zemljoradničke zadruge „Peščara“, a bio je podignut još 1912. godine, a drugi je bio iz 1861. godine i nalazio se pored stare škole.Nakon 99 godina ponovo je izgrađen krajputaš. Osim verskog dela, svi koji žele da znaju gde živim moći će da vide, a putnici namernici da se odmore na klupicama pored – objašnjava Mirko Skenderović.

Da podsetimo, 02. februara 2008. godine nepažnjom vozača uništen je spomenik na beogradskom putu- krstu "krajputašu", koga je 1857. godine podigao Ištvan Halko.
Inače, jedna od znamenitosti Srbije su spomenici krajputaši kojih ima u selima, u crkvenim portama, na raskrsnicama puteva. Većina nadgrobnih spomenika su od klesanog kamena i datiraju od 14. veka i prema zapisima su prava umetnička dela o životu na prostorima Srbije.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: