Krvoproliće poludelog žandara 1906. godine

U blizini Subotice, na Ludaškoj pustari, naglo poludeli žandarm izvršio je užasno krvoproliće.

 

Od ponoći do 4 ujutro ispalio je preko 80 metaka na nesretne ljude koji su mu se našli na putu.  Jedna žrtva je odmah preminula, dvoje je smrtno ranjeno a dvoje veoma teško povređeno. Krvoločnog manijaka, njegove kolege žandari,  mogli su savladati samo tako što su pucali u njega.

 

Kis Kovacs István, krvoločni žandar je pripadao Ludoškoj žandarmeriji i svako ga je poznavao kao solidnog i poštenog čoveka. Posle pola noći je bio sam u kasarni kada je naglo poludeo i napustio stanicu sa 120 metaka.

 

Prvi čovek koji mu se našao na putu je bio  katolički kantor Jecs Dezsőm  , koji je sa veleposednicima Slith i Jeney  putem  išao njemu u susret.   Kada su bili udaljeni samo na nekoliko koraka, Kis Kovács Istvan je bez reči  pucao na njega.  Kantora, koji je smrtno ranjen, kasnije  su našli na putu i prebacili ga u bolnicu.

 

Žandar ubica je mirno nastavio put i ušao  kod  gospodje Szalma Mihalyné,  koja  je sama živela, tražio je vode od nje i ustrelio je. Rana je bila smrtonosna.  Poludeli žandar je pucao još na najmanje 14 ljudi medju kojima je 5 teško ranio.

 

Povredjeni su pored Jecs Dezsőa i gospodje Szalma, Halász Antal 13-o godišnji dečak, Varjas Mihaly  preduzetnik,   otac Dr. Varjas Istvana i Kovács Balázs preduzetnik. Neki od povredjenih su prebačeni u Bolnicu Mária Váleria a neki su odneti kući.

 

Krvoproliću je došao kraj u 5 sati ujutro.  Kis Kovács István je na svom krvavom putu stigao do Bačkih Vinograda, ušao u krčmu, kupio 5 boca piva i sakrio se iza jednog plasta sena. Tada je stigla regimenta od 8 ludoških žandara. Kapetan žandarmerije ga je pozvao da se preda svojim pretpostavljenima.  Razbesneli,  umno poremećeni se nije obazirao na poziv nego je ponovo napunio oružje i pucao na kolege, koje na sreću nije pogodio.  Onda je jedan od žandara pucao na njega i ranio ga u levu ruku.

ludosko jezero

Kis Kovacs Istvan je ponovo podigao oružje da bi nastavio sa krvoprolićem, ali tog trenuka je žandar Molnar Antal  pucao na njega i ubio ga.  Metak je  ludog  Kis-a pogodio u oko, zabio se u mozak i usmrtio ga.   Iz municione torbe  žandara Kis Kovács Istvana nedostajalo je 80 metaka. Izgleda da je poludeli žandar nasledio užasnu bolest.  Otac mu je pre par meseci umro od mentalnog poremećaja, a stariji brat mu je poludeo pre pola godine.

ludos 1906

Medju žrtvama je i Halasz Antal, koga je metak ludog žandara  pogodio u grudni koš. Umro je 13-og popodne, a Kovacs Balazs koji je takodjer pogodjen u grudni koš, preminuo je 14-og. Jecs Dezső, kantor, koji je pogodjen prepodne, operisan je. Nema nade da će ovaj nesretni čovek preživeti.  Gospodja Szalma je takodjer na samrti. Povrede druge dve žrtve nisu toliko teške. Najlakše je povredjen Varjas Mihaly, kome je  metak razneo vilicu, lice mu je puno šavova.

 

Mrtvo telo Kis Kovacs Istvana je prebačeno u Horgoš, gde će se sutra izvršiti obdukcija.  Segedinska žandarmerija je Kleinert Gyuli žandarskom poručniku poverila pokretanje istrage.

 

Avgust 1906. godine

Izvor: www.huszadikszazad.huKOMENTARI

 1. Vranje kaže:

  Bože sačuvaj ovaki visti.Znači nije ludo samo ovo današnje vrime,ako nas to mož utišit.

 2. Oko kaže:

  Mit mondjak erre az újságíróra? Ha valaki csak bele olvas a cikkbe azt gondolná, hogy ez a közel múltban történt. Nem korekt, hogy nem tüntették fel még az elején a történés dátumát vagy, hogy nem jelezték, ez a régmúltban történt. Igen megtévesztő ez az írás és biztos vagyok benne, hogy sokkan akár férre is értették,

 3. glupost kaže:

  Nije dobro postaviti ovakav tekst,a citaoca na pocetku ne obavestiti u kom vremnu se radnja desava….mozda je bila dovoljna samo naznaka ….VREMEPLOV….ili …Avgust 1906 da stoji u pod naslovu…ovako citaoc moze biti zbunjen ako ne shvati da se sve ovo desava u Austro -ugarskoj…ali …zbog toga uvek se treba zapitati sta je cilj nekog teksta …potsetnik…informacija ili nesto drugo…

 4. stormwatch kaže:

  Pa jel ovo za pohvalu? Strasno! Subotica je u odnosu na svoju velicinu svetski rekorder po serijskim ubicama, to bi trebalo malo da zabrine.

 5. glupost kaže:

  Ipak je vredela kritika…promenili ste naslov…i oznacili godinu kada se desava radnja…

 6. zorandjala kaže:

  Glupost slazem se donekle sa tobom ,medjutim problem je u nama ,sve citamo ofrlje i odmah ostro kritikujemo.Treba sve citati pazljivo. Ali veruj ima nas koji jos zivimo u tom vremenu.Inace odlican clanak.

 7. glupost kaže:

   

  zorandjala:

  Glupost slazem se donekle sa tobom ,medjutim problem je u nama ,sve citamo ofrlje i odmah ostro kritikujemo.Treba sve citati pazljivo. Ali veruj ima nas koji jos zivimo u tom vremenu.Inace odlican clanak.

   

   

  Ovde napišite odgovor…Ja clanak i nisam komentarisao,vec prvobitni naslov koji je bio…posle mog komentara…urednik ili tekstopisac je promenio naslov clanka…sada je sve u redu…samo se zalazem za jasnocu govora,ili pisanja….

 8. Iby P. kaže:

  Postovana Gospodo, Isti clanak je objavljen i na madjarskom i to sa datumom i naznakom izvora. Danas po mom znanju nema zandara, nego policiije – i sam naziv ukazuje na to da to nije sveza vest. Ovo je rubrika "Szabadkai kávéház" Tj. "Suboticka kavana" i veoma retko se objavljuje clanak vezan za dnevne aktuelnosti.  Inace u rubrici "Stari grad" isto tako je ranije bio objavljen clanak o ubistvima u subotici, ali nakon II. Svetskog rata.  Ovo je serija krivicniih dela koje nisu toliko poznate i odnose se na period 1900-1920. Ni subotica se nije razlikovala od mnogih drugih gradova, uvek je bilo kriminala raznih vrsta i idila starih vremena takodjer ima svojih mracniih strana. Sa postovanjem, zelim Vam prijatno vece.

OSTAVITE KOMENTAR