Kuća braće Đorđević ponovo na aukciji

Kuća Vojina Đorđevića u subotičkom naselju Mali Bajmok ponovo će se naći na aukciji, posle neuspele prodaje na osnovu zahteva poverilaca, saznaje B92.

Međutim, cena od skoro pola miliona evra, na koliko je kuća prvobitno procenjena, sigurno će biti promenjena.

Slika

Kuća Vojina Đorđevića data je na prodaju kako bi se nakon stečaja Podruma Palić namirili poverioci: banke “Inteza” i “Kredi agrikol” i kompanija ASAP iz Beograda.

Kuća od oko 650 kvadrata, do pre nekoliko dana vredela je skoro pola miliona evra. Ipak, na licitaciji polovinom avgusta niko nije želeo da da tolike pare.

Zbog toga će biti zakazana nova prodaja, ali sa umanjenom cenom. Kako saznajemo, početna cena će biti drugačija – zbog promene situacije na tržištu i vrednosti dinara, odnosno evra.

“Sud je jednim rešenjem odlučio o žalbama izvršnih založnih dužnika, Vojina, Stojana i Živojina Đorđevića, i trećeg lica Slavice Đorđević. Po žalbi izvršnih založnih dužnika prvostepeno rešenje je ukinuto i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovni postupak sa uputstvom za postupanje”, objašnjava sekretarka Višeg suda u Subotici Jelena Bogovac-Zelić.

Kuća Vojina Đorđevića otišla je ”na doboš“ nakon stečaja Podruma Palić, kako bi se namirili poverioci.

Ovo, nekada ugledno, uspešno i profitabilno preduzeće, ušlo je u gubitke i dugovanja nakon što ga je preuzeo Vojin Đorđević. Pre privatizacije, zapošljavalo je 350 radnika, dok je u trenutku proglašenja bankrotstva, 18. aprila 2008. godine, na spisku zaposlenih bila 51 osoba. Danas, tamo je svega petoro radnika.

Nekadašnja predsednica sindikata Podruma Palić Branka Minić kaže da su se radnici svim silama trudili da spreče da Đorđević kupi većinski paket akcija Podruma Palić, ali da u tome nisu uspeli.

Kada je postalo jasno da će propasti preduzeće koje je više od veka poslovalo u plusu, kako kaže, suočili su se sa ignorisanjem nadležnih.

”Obraćali smo se, kao sindikalna organizacija, Vladi Srbije dopisom na koji nikada nismo dobili odgovor. Tražili smo preispitivanje privatizacije koja je urađena i nikada nikakav odgovor nismo dobili. Osim njih, određenim političkim strukturama, tražili pomoć od određene stranke, ali niko nije uradio ništa po tom pitanju“, objašnjava Minićeva.

Građani Subotice s kojima smo razgovarali kažu da je veliki broj njihovih sugrađana radio u nekom od preduzeća Vojina Đorđevića i da su uglavnom dobro upoznati s njegovim biznisom:

”To već traje jako dugo. Ne bih rekla da sam iznenađena.”

”Znam Vojina odavno i žao mi je što propada i žao mi je što svi naši domaći, subotički tajkuni ne znaju da iskoriste priliku, nego čekaju ovi sa strane da dođu da im klepe pare.“

“Ne može jedan čovek da bude kobajagi sponzor srpske košarkaške reprezentacije, a u dugovima prema ovom gradu, prema narodu. Sramota za politiku.“

Stečaj Podruma Palić smatra se nastavkom propadanja imperije Vojina Đorđevića. Poslednjih godina izgubio je licencu za “Sinalko”, fabriku vode “Voda voda” preuzeo je Vlade Divac, a Narodna banka Srbije pokrenula je stečaj u najmanje osam preduzeća iza kojih je stajao Vojin Đorđević. Uz to su, zbog dugovanja, blokirani računi i nekoliko preduzeća Vojinovog brata Živojina.

Izvor: B92KOMENTARI

  1. djomla kaže:

    Kako prenosi B92, poznati srpski biznismen Vojin Đorđević duguje državi više od milijardu dinara na osnovu neplaćenih poreza, doprinosa i drugih dažbina.

    Snimak B92.

  2. coyote kaže:

    iz resetaka, tamo mu je i mesto. Toliko je ljudi prevario da nikome nece biti zao.

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 5 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: