“Kuća u drugom kvartu” – predstavljanje knjige

 

Da o tome saznaju i oni koji dolaze posle njih, pobrinuo se Ivan Korponai. U knjizi „Kuća u drugom kvartu“ (Ház a második kerületben) sabrao je svoje uspomene na prošle dane koje je kao dečak zapamtio.

Ivan je, uz pomoć prijatelja i bivših komšija, sakupio fotografije i svedočanstva o ljudima, kućama, predmetima i događajima koji se vezuju za nekadašnji II kvart.

Ne može se za siromaštvo reći da je vrlina, iako je bilo u prošlosti vremena kada se takav status nosio lakše, kada je to bila potvrda pripadnosti vladajućoj klasi radnika i seljaka. Koga je u to vreme snašlo da bude imućan, teško da mu je zbog toga bilo nelagodno, međutim, takvih nije bilo puno u starim subotičkim predgrađima, a u Mlaki – baš ni jednog. Izjednačeni u siromaštvu, narod ovog ubogog subotičkog naselja živeo je svoje dane u kućama od blata okružen domaćim životinjama i musavom decom. Ti klinci su najdalje u budućnost odneli uspomenu na svoj kraj.

Oni koje za II kvart vežu uspomene, a i drugi koje zanima prošlost Subotice, pozvani su na predstavljanje knjige /izdanje na mađarskom/ koje će se održati 21. septembra 2019. u 16:00 sati,  u prostorijama Saveza vojvođanskih Nemaca (Karađorđev put 72).

Prvo izdanje je na mađarskom jeziku a u pripremi je i na srpsko-hrvatskom.

Meghívó

Meghívom Önt a Ház a második kerületben című magyar nyelvű könyvem bemutatójára a Mlakárol

2019.szeptember 21-én, 16 órára

a szabadkai Német Népi Szövetség épületébe, Karađorđev put 72. (Kelebiai út).

Pozivnica

Pozivam Vas na predstavu knjige o Mlaki “Ház a másokik kerületben” na mađarskom jeziku koja će se održati dana

21. septembra 2019. u 16:00 sati.

Adresa: Nemačka nacionalna manjina u Srbiji Nemački narodni savez, Subotica, Karađorđev put 72 (Kelebijski put)

 KOMENTARI

 1. X-MEN kaže:

  Mlaka=Prozivka, doduše ne sa toliko vode kao na slikama ali su kuće još uvek vlažne, ulice blatnjave, i još se oseti ” bara ” u vazduhu u ul ” roke šimokovića ” i ” kvarnerska ” !!Subotička Venecija 🙂

 2. MOJA MLAKA kaže:

  Dugo sam razmisljala da ako bh ikupila kucu u Subotici, sto necu, jer imam tu…ali ako bi, onda bih kupila na Palic ili Mali Radonovac…ali sada znam da moja kuca bi bila kupovana u MLAKi…bas zbog zajednice sto je postojala tamo…i dan danas se vidi u komunikaciji ja sad to znam…ja sam tako videla…ja to mislim i postroji se 32 varianta ali niko se ne posvadja ne zaustavja se silna diskusija i komuniciraju razne kulture i razna vidjenja…pa to je prava Jugoslavija…ali da ne prodajemo i ne prevazilazimo svako svoje korene…da budemo spremni da sacuvamo svoj ali i identitet drugih ljudi…to je izazov po meni i MLAKA je to poceo ali nije bilo uspesan posto je uspeo to prodavanjem svojih korena i izgubili su se u tom procesu…izgubio se covek…ali i onda sa toliko dalekih razdaljina se videlo da komunikacija medju ljudima je bila zaista VISE KLASNO…nesto napredno…nesto sto vredi sacuvati i preneti mladjim generacijama!!!

 3. Simo kaže:

  ŽAO MI JE ŠTO JE ŠTAMPANO SAMO NA MADJARSKOM JEZIKU

 4. Ivan Korponai - autor knjige na mađarskom jezik. kaže:

  @ Simo

  Ne treba vam ništa žao biti jer je srpska verzija u pripremi i skoro je gotova za štampu.

OSTAVITE KOMENTAR