Kuće zbog kojih turisti vole Suboticu

Zahvaljujući objektima u stilu secesije poput Gradske kuće, palate Rajhl, Sinagoge i mnogih drugih stručnjaci tog graditeljskog stila iz 22 države jednoglasno su primili Suboticu za 23. člana Mreže evropskih gradova secesije (Reseau Art Nouveau Network).

 

Gradovi članovi MEGS su Brisel, Beč, Budimpešta, Barselona, Glazgov, Havana i drugi gradovi koji su upravo zahvaljujući secesiji razvili turizam. Subotici je članstvo odobreno na Generalnoj skupštini u Aveiru u Portugaliji, gde ju je predstavljala prof. dr Viktorija Aladžić i njeni saradnici iz NG „Nasmeši se Subotici“, koji su pokrenuli akciju „Subotičke deklaracije o zaštiti kulturnog nasleđa Save Subotica“.

 

– Sve je počelo maja 2011. godine na seminaru o zaštiti graditeljskog nasleđa na koji su došli međunarodni stručnjaci – objašnjava dr Viktorija Aladžić.

 

– Cilj nam je bio da vide grad i posavetuju nas. Potpredsedniku i uredniku časopisa Mreže Luisu Boš Paskalu se Subotica veoma dopala i zato je lično napisao preporuku za članstvo našeg grada. Godišnja članarina koju će plaćati grad iz budžeta je 2000 evra. Naše ustanove Muzej, Biblioteka, „Likovni susret“, Zavod za zaštitu spomenika kulture i druge institucije zahvaljujući Mreži mogu naći partnere za saradnju širom Evrope – kaže dr Viktorija Aladžić.

 

Jednoglasna odluka o prijemu u Mrežu otvara na mala vrata velike mogućnosti za razvoj i učestvovanje u projektima evropskih fondova zajedno s drugim članovima, ali nameće i obaveze. Uskoro u novom izdanju vesti Mreže trebalo bi da se nađe i sajt subotičke secesije, a postoji velika šansa da 2015. godine Subotičani budu domaćini takvog skupa.

 

– Ako izradimo na vreme sajt, informacije o našem gradu će biti čitane širom Evrope – naglašava dr Aladžić.

 

– Moramo da naučimo kako funkcioniše Mreža evropskih gradova secesije. Uskoro će u našem gradu Luis Boš Paskal održati predavanje o Barseloni u kojoj ranije niko nije razmišljao o secesiji, ali je ona ipak postala jedan od najpoznatijih gradova. Imamo i druge značajne stilove, ali sada nam je data mogućnost da u okviru secesije radimo na očuvanju identiteta grada – zaključuje dr Viktorija Aladžić.

 

Uspeh „Likovnog susreta“

 

Moderna galerija „Likovni susret“ je ustanova preko koje će se odvijati svi kontakti s Mrežom evropskih gradova secesije. – Uložili smo veliki napor boreći se za zaštitu i restauraciju palate Rajhl, a umrežavanje za sve u Subotici znači novi period, saradnju sa svetom mogućnost da našu secesiju konzerviramo, zaštitimo i sačuvamo – kaže istoričarka umetnosti Olga Šram.

 

BlicKOMENTARI

  1. freelancer kaže:

    Ovo JESTE lepa vest. I svojevrsno priznanje gradu. U grupi Reseau Art Nouveau Network je svega dvadesetak gradova od kojih (do sada), sa bivših prostora Yu, samo Ljubljana i Rijeka…

OSTAVITE KOMENTAR