Kućni zatvor-kazna

U Subotici će uskoro početi da se primenjuju kaznene mere, koje gledamo samo na filmovima. Okružni zatvor u našem gradu ima svu potrebnu opremu i tehničke mogućnosti da zaživi kućni zatvor kao kaznena mera.
Za sada si u Subotici izrečene dve kazne kućnog zatvora, za dela teške krađe, ali se one još uvek ne realizuju i nepravosnažne su.
U našoj zemlji je već nekoliko osuđenika u programu ovih kaznenih mera. Predviđeno je da se kontrola osuđenika obavlja pomoću elektronskog uređaja koji se, po pravilu, stavlja osuđeniku na zglob ruke i sastoji se od prijemnika i odašiljača koji montiraju stručna lica.

Slika

Reč je o novom i potpuno drugačijem pristupu izvršenja zatvorske kazne s obzirom na to da nema ćelija, čuvara, zidova, rešetaka.
Kazna kućnog zatvora može da se izrekne onim licima koji su osuđeni na kaznu zatvora do godinu dana. U tom periodu osuđeni ne sme da napušta prostorije u kojima stanuje, osim u slučajevima u kojima to zakon propisuje. Ukoliko prekrši pravila, ostatak kazne služi u zatvoru.
Kazna kućnog zatvora se ne izriče u slučajevima nasilja u porodici.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 45 = 47

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: