Kukasti krstovi u Gradskoj kući

Subotička gradska kuća kao i svaka stara i složena građevina, krije tajne i misteriozne znakove, ostavljene onima „koji znaju“.

Najviše interesovanja vlada za masonske simbole i njihovo tumačenje a možda najmanje Subotičana zna za kukaste krstove.

U Velikoj većnici

Pre nego što Gradska kuća postane mesto hodočašća neonacista , Adolfovih sledbenika i ostalog finog sveta slične provenijencije, treba se podsetiti da je taj simbol postojao mnogo pre nego što je ušao u modu u Dojčlandu.

Kralj Nađ Lajoš pripadao je Anžujcima, tačnije njegovo otac Karolj Robert (Karoberto) dolazi iz te stare dinastije. Jedna od njihovih šara jeste i ova sa plašta kralja koga vidimo na vitražu.

Ovaj  znak ima drevno poreklo i religijsko značenje.Kukasti krst ili svastika, zvana još i crux gammata, zato što njegovi kraci podsećaju na grčko slovo gama.

Kukasti krst koristili su americki Indijanci, Vikinzi, Grci, Maje, Asteci…

Rusija 1902. god.KOMENTARI

 1. Ivan kaže:

  do 90-ih godina mnogi od vitraza u vecnici su bili prekriveni.

  meni je bas zanimljivo kako, nakon promena vlasti, ovi vitrazi nisu bili unisteni/prepravljani vec samo prekriveni. 
  danas mozemo uzivati u njihovoj lepoti, zahvaljujuci nekom mudrom (nepoznatom?) coveku koji ih je sacuvao.

  ima li neka prica o tome?

 2. Ambrozije kaže:

  Pa napišite onda nešto više o značenju svastike, jedinstva, sunca… takođe i o ovim ljiljanima koji sigurno ne nose značenje ulice crvenih ferala.

 3. Djendji kaže:

  Rodjena sam Suboticanka,cak sam se i vencala u gradskoj kuci i nikad to nisam primetila,zbilja ima li jos neka prica o tome,Ako postoji objavite rado bih procitala a predpostavljam i drugi.

 4. japada kaže:

  Ja sam odavno u GK zapazio masonske simbole ukrstene sestar i uglomer, kao i svevidece oko. Verovatno je i ovo njihovo „maslo“.

 5. igorac kaže:

  nisu kukasti krstovi vec..stari hindu znak.. svastika. Prelep simbol nazalost svetu je ostao urezan u mozak jer su ga nacisti prisvojili.

 6. Subotica kaže:

  To je simbol za srecu ili tako nesto u Indiji, Hitler je to uzeo da bi ga pratila sreca- nebeske sile ili sta vec!

  Na zalost danas „svastiku“ ne smemo da koristimo jer je svi vezuju za Adolfa i zlocine.

  Eto covek od srecnog znaka napravi da ga se svi plase!

 7. Grumpy kaže:

  Obratite paznju na orijentaciju svastike. Nacisticka je okrenuta na drugu stranu… Ne mesajte ta dva simbola iako su gotovo identicni.

 8. Darko kaže:

  Svastika (plavo), 4S – danas simbol nacije (crveno)… Poreklo – Vinčansko pismo.
  Mislite o tome 😉 

   

 9. Pajo kaže:

  Ako ga ima na svim kontinentima onda je to Vanzemaljski simbol!!!!!!!!!

 10. Subotičanin kaže:

  Svastika je proširena po čitavoj Aziji.Često se vidi na budističkim i hinduističkim hramovima.U Aziji ne postoji negativni senzibilitet za taj znak kao u Evropi jer tamo nemački nacionalsocijalisti nisu ostavili nikakvog direktnog traga.Više ih smeta japanski krug.
  No,istina je da je Hitlerova svastika slika u ogledalu one prave budističko hinduističke.
  U svakom slučaju na nas Evropljane,a i ostale ipak je krst Hristosov jedini simbol kojeg razumemo i koji je deo nas.Sve ostalo je sumnjivo i okultno.

 11. abrakadabra kaže:


  Свастика са крацима искривљеним у десно. Цивилизација долине Инда, 3000 год. п. н. е.

 12. quetzal kaže:

  Ljiljani su simbol Korzikanske porodice „Anjou“, a Nagy Lajos koga vidiš na toj slici je bio kralj Mađarske u XIV. veku iz te porocice.Ne treba uvek tražiti vanzemaljce iza svakog ugla.Mada ako malo bolje razmislim,ponekad mi se čini da mi mađari kao da smo došli sa druge planete 

 13. gajeva kaže:

  koliko znam iz novina ,g.janez vrhovec je bio davno u subotici u vecnici i pitao sta se krije iza dasaka ikad je video odusevio se.posle toga su otkrili iste.g. lansky ili g.djomla ce vec istraziti ovo i obavestiti nas.

 14. Double P kaže:

  Subotičanin:

  U svakom slučaju na nas Evropljane,a i ostale ipak je krst Hristosov jedini simbol kojeg razumemo i koji je deo nas.Sve ostalo je sumnjivo i okultno.

  Nije deo mene. I nije deo mnogih Evropljana. Strani simboli su sumnjivi neukima, a interesantni pametnima. 

 15. stormwatch kaže:

  Sada cemo cuti strasne gluposti i primitivizme o tome kako je gradska kuca neki simbol masonstva i zavere protiv najbitnije i najjace zemlje na svetu….SRANJE DO SRANJA. Svi ti znaci koji su korisceni su nekada bili znaci samo za DOBRE STZVARI, to sto je neka budala uzela pa upotrebila tako bitne znakove za vodjenje suludog rata je sasvim druga prica. 

 16. lola kaže:

   

  Ova svastika je na Budhi u Kini, i nije ista koju je Hitler koristio.Ta njegova je naopaka-kuke su sa druge strane sa desna pa nalevo.Razlika je velika…..

OSTAVITE KOMENTAR