Kultúra-hagyomány

Kulturális programok szerbiai és magyarországi gyerekeknek


Újvidék/Budapest, 2012. február 20., hétfő (MTI) – Kétszáz szerbiai és ugyanennyi magyarországi diák vehet rész az idén különféle közös foglalkozásokon a szabadkai székhelyű Etnolife Egyesület és a magyarországi Gyermek Mosoly Alapítvány szervezésében a Magyarország és Szerbia közötti IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programnak köszönhetően.

A Vajdaság területén Szabadkán, Palicson és a ludasi Rókatanyán, valamint Magyarországon Szegeden, Ópusztaszeren és egy Szeged környéki tanyán szerveznek az általános iskolások számára közös programokat, kézműves foglalkozásokat, sportvetélkedőket, továbbá ellátogathatnak a diákok a fontosabb kulturális létesítményekbe is a határ mindkét oldalán – írja a Vajdaság Ma délvidéki hírportál a hamarosan induló programsorozatról.

“A program célja megőrizni, fejleszteni és egymással megismertetni a hagyományokat, művészeteket, nemzeti és természeti értékeinket, s ezáltal növelni a toleranciát a jövő nemzedékeiben” – mondta Majoros Csaba, a Gyermek Mosoly Alapítvány jogi képviselője a projekt indítókonferenciáján, amelyet szombaton tartottak Szabadkán.

 

Az év folyamán hat alkalommal rendeznek majd kétnapos hétvégi kirándulásokat. A gyerekeknek bemutatják Szabadka és Szeged építészeti nevezetességeit, kultúrtörténeti látnivalóit, a környékbeli kirándulóhelyeket.


Hulló István, az Etnolife Egyesület igazgatóbizottságának az elnöke azért is fontosnak tartja a programsorozatot, mert anyagi gondok miatt a vajdasági magyar gyermekek nagy része sem jut el például Ópusztaszerre. A projektben résztvevő vajdasági magyar diákok így saját történelmükkel is megismerkedhetnek majd a kirándulások alkalmával.

 

A programsorozat az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Teljes költségvetése 101 ezer euró (29,3 millió forint).

 

ez \ brr: MTI 2012. február 20., hétfő 14:38KOMENTARI

  1. sabreee kaže:

    a szabadkai korzo el lett ba***a……szornyu latvany!!!!

OSTAVITE KOMENTAR