Kutnić: Srbija progoni Bunjevce

Grupa od tridesetak hrvatskih intelektualaca iz Subotice, koji sebe nazivaju Bunjevcima, odnosno pripadnicima bunjevačke subetničke skupine, a izjašnjavaju se uglavnom kao Hrvati, uputila je otvoreno pismo državnim organima Srbije i Hrvatske, tražeći „zaštitu integriteta (Bunjevaca) u Vojvodini“ – navode dnevne novine Pravda.
Oni tvrde da srpske vlasti od 2004. godine rade na „denacionalizaciji dela hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini“, odnosno, da se radi na njihovoj asimilaciji. U pismu tvrde da im se uskraćuje pravo obrazovanja na hrvatskom jeziku i informisanja u pokrajinskim elektronskim medijima.
Pismo su potpisali Slaven Bačić, predsednik HNV-a, Petar Kuntić, predsednik DSHV-a, Tomislav Žigmanov, direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Jasminka Dulić, glavna i odgovorna urednica „Hrvatske riječi“, Petko Vojnić-Purčar, književnik, Stipan Beretić, biskupski vikar.

Slika

Međutim, u Nacionalnom savetu Bunjevaca kažu da je istina upravo suprotna – da asimilaciju Bunjevaca ne sprovode Srbi, već Hrvati koji žive u Vojvodini. Predsednik Nacionalnog saveta Bunjevaca Blaško Gabrić kaže da je otvoreno pismo pisano na štetu bunjevačkog naroda.
– Radi se o lažnoj ugroženosti, a otvoreno pismo je atak na sve Bunjevce u Vojvodini, jer se njime zamenjuju teze o pokušaju asimilacije Hrvata, a zapravo se radi o pokušaju oduzimanja zagarantovanih ljudskih i nacionalnih prava Bunjevcima – kaže za „Pravdu“ Blaško Gabrić.
On dodaje da NSB zahteva od nadležnih državnih organa i institucija da pokrenu odgovarajući postupak radi utvrđivanja krivične odgovornosti pojedinaca koji su potpisali otvoreno pismo, a negiraju postojanje autohtonih Bunjevaca, suprotno Ustavu i zakonima Republike Srbije.KOMENTARI

  1. Gost kaže:

    Pokretanje ove teme pred popis stanovnistva. Kakva koincidencija?

  2. URS kaže:

    GrO G 17 plus i GrO NP smatra neprimerenim "Otvoreno pismo" koje su neki predstavnici hrvatskih institucija u Vojvodini uputili predsedniku Srbije i Hrvatske, te razim institucijama, kao i medijima, u kome se osporava pravo Bunjevca na nacionalni identitet. U ovom pismu se jasno vidi težnja ka asimilaciji Bunjevaca, kao i nastojanje da se oni prikažu kao Hrvati. Po Ustavu i Zakonu Republike Srbije Bunjevci su nacionalna zajednica, koji imaju svoj Savet preko koga ostvaruju svoja prava i nisu pripadnici ni jednog drugog naroda. Stalni natpisi po medijima u kojima se negira postojanje Bunjevaca, predstavljaju želju pojedinaca da uskrate ustavna prava nekim našim sugrađanima. Smatramo da svaki stanovnik Subotice ima pravo da se izjasni u skladu sa svojim nacionalnim osećanjima i da niko ne sme da negira i osporava njegova prava.

  3. tracy200 kaže:

    Bunjevci ce za jako kratko vreme da izumru kao entitet jer jednostavno sebe pocinju da nazivaju hrvatima. Sve cesce cujem da mi se poznanici koji su do juce bili bunjevci, pocinju izjasnjavati kao hrvati. Devedeset posto bunjevaca koje poznajem su se izjasnili kao hrvati, samo da bi dobili hrvatski pasos u vreme jos dok srbija nije bila na sengen listi i kad se sa srpskim pasosem nije moglo putovati po evropi bez vize. Sramota je za svakog ko menja svoje misljenje i opredeljenje tek tako. Prevelik je uticaj hrvata u subotici da bi bunjevci opstali.

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 6 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: