Kuvani obroci za migrante

Crveni krst Subotice tri puta dnevno podeli po 800 obroka za migrante koji su smešteni u Privremenom prihvatnom centru, kao i u divljim kampovima na graničnom prelazu Kelebija. Od početka avgusta, osim paketa sa suvom hranom koji se delio ujutru i uveče, Crveni krst je počeo da distribuira i kuvane obroke.

kamp-u-Subotici

– Najpre smo krenuli sa supom, što su migranti veoma dobro prihvatili, a od početka avgusta uveli smo još dve vrste kuvanih jela. Očekujemo da od donacija od Međunarodne federacije Crvenog krsta ubrzo dopunimo taj izbor i proširimo ga na četiri-pet vrsta kuvanih jela – kaže za „Politiku” dr Siniša Trajković, sekretar gradske organizacije Crvenog krsta.

Kuvani obrok, kako objašnjava, predstavljaju gotova jela iz donacija koja se u kuhinji Crvenog krsta greju i tako distribuiraju migrantima. Izbor i vrsta jela prilagođena je njihovom načinu ishrane.

U razgovoru migranti su često isticali da im ne odgovaraju suvi obroci koje dobijaju, a dr Trajković kaže da je u stvari glavni problem jednoličnost ovih paketa. – Prošle godine migranti su se u gradu zadržavali dan ili dva, i tada se to nije pojavljivalo kao problem. Međutim, sada se zadržavaju duže, imamo slučajeve da su tu i do tri meseca, i tada je jednolična ishrana problem – kaže dr Trajković.

Pakete sa suvom hranom obezbeđuje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Narodna kuhinja tokom avgusta nije aktivna za domaće stanovništvo, te priprema hrane za migrante ne zahteva dodatno angažovanje. Osim toga, Crveni krst u letnjim mesecima oslanja se i na pomoć volontera, pre svega školske omladine. Od septembra, kada će osim priprema kuvanih obroka za migrante, početi i sa pripremom 1.100 kuvanih obroka koji se distribuiraju na 30 punktova, narodna kuhinja će praktično raditi dvostrukim kapacitetom.

– Očekujemo narednih dana da dobijemo jedno dostavno vozilo, i to će nam znatno olakšati distribuciju hrane, a u najavi je i dodatna oprema za kuhinju. Nedovoljni resursi i kapaciteti jesu naš problem, ali mi sve činimo koliko se može da pomognemo ljudima. Za sada uspešno odgovaramo potrebama svih korisnika i ne vidim razlog da tako ne bude i u budućnosti – kaže dr Trajković.

 

POLITIKA

 KOMENTARI

 1. PAULINA kaže:

  MUKA MI JE VIŠE OD OVIH MIGRANATA, I OD ONIH ŠTO IH PODRŽAVAJU…SAMO VI NJIH HRANITE, U DUPE IH LJUBITE, A NAŠ NAROD NEKA GLADUJE….DANAS SAM LIČNO VIDELA KOD MLEČNE PIJACE MIGRANTE KAKO PRODAJU SVE ONO ŠTO DOBIJAJU…..NISAM VEROVALA SOPSTVENIM OČIMA,,,ČAK JE U MOMENTU I RED BIO ISPRED NJIH, JER SU VEROVATNO SVE TO PRODAVALI JEFTINO PA SE SVET SKUPIO….DOŠLO MI JE DA IH SVE PLJUNEM, MISLIM NA MIGRANTE…NE KRIVIM OVE ŠTO SU KUPOVALI, JER NAM JE NAROD TOLIKO SIROMAŠAN, HVALA OVIMA NA VLASTI, DA SU KUPOVALI VEROVATNO ZBOG CENE….NAŠE NARODNE KUHINJE ( ŽALOSNO JE ŠTO IH IMAMO) ZATVARAJU, JER DRŽAVA NEMA PARA, A OVIMA SE PUNI GUZICA SVIM PRIVILEGIJAMA…KAKO NEMAMO I MI JEDNOG ORBANA KAO MAĐARSKA, KOJI ŠTITI SVOJ NAROD, A OVAJ NAŠ SVOJ NAROD PLJUJE I UZIMA MU IZ USTA DA BI HRANIO MIGRANTE….SRAM DA GA BUDE…..A OVI MIGRANTI ŠTO SU PRODAVALI, NIJE IM ČAK NI NEPRIJATNO BILO, BAŠ SU SE VESELILI ŠTO ĆE JOŠ I DO PARA DOĆI, A NISU NI GLADNI….SSSRRRAAAAMMMOTA DRŽAVO I VI NA VLASTI…..ĐUBRAD…A SAD MOŽETE I DA ME UHAPSITE, POSAO STE MI I OVAKO UZELI…..

 2. pajo kaže:

  Pa ako im neodgovara sto dobiju jesti neka ostanu kod kuce!

 3. srbenda iz b.topole kaže:

  ..hm.hm.. aaaaaaaaaaa ..da pukusate da uvedete “a la cart“?????

 4. Niko kaže:

  Treba javiti našoj tamnoputoj braći koji su se sada već odavno odomaćili u okolini Zorke, da se dele neki fini topli obroci u prihvatnom centru u Subotici.
  Besplatan komplet meni, supa i izbor od nekoliko vrsta kuvanih jela prilagođena njihovom načinu ishrane.
  Ipak su oni naši.
  Uslov je da vas tamo u centru ne prepoznaju, da ste tamnoputi u svim nijansama od svetlo smeđe boje kože do tamno braon kao crna čokolada. I naravno da govorite neki jezik, svejedno koji, samo da vas ovi volonteri ni slučajno ništa ne razumeju.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 88 = 91

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: