Kvalitet obrazovanja na mađarskom u padu

Kvalitet obrazovanja na mađarskom jeziku u Vojvodini je u stalnom opadanju, konstatovano je na okruglom stolu o obrazovanju i vaspitanju na maternjem jeziku Udruženja mađarskih pedagoga Vojvodine.

 

Taj trend koji je uočljiv u poslednjih nekoliko godina može imati kobne posledice i sa stanovišta opstanka zajednice, ocenjeno je u diskusiji, uz podatak da se i broj odeljenja sa mađarskim nastavnim jezikom u osnovnim školama smanjuje. Trenutno ih je 891, što je u odnosu na prošlu školsku godinu manje za 28, dok je broj đaka manji za 235, i ove godine ih nastavu na mađarskom pohađa 15.575.

 

Sa druge strane, ukidanjem mađarskih odeljenja ukidaju se i radna mesta za mađarsko nastavno osoblje, pri čemu, Srbija nema nikakav adekvatan socijalni program za taj problem. Nešto bolja situacija u pogledu obrazovanja je samo u sredinama u kojima mađarska zajednica čini većinsko stanovništvo.

 

Razlozi smanjenja broja učenika u mađarskim odeljenjima širom Vojvodine jesu posledica problema koji je evidentan gotovo u celoj državi, posebno Vojvodini – starenje stanovništva, smanjivanje broja novorođenih, iseljavanju mladih, ali i problema sa kojim se susreću samo pripadnici manjinskih zajednica – asimilacija.

 

Veliki broj roditelja, sa druge strane, svoju decu upisuje u odeljenja sa srpskim nastavnim jezikom, smatrajući da će tako imati bolju perspektivu u karijeri. Između 15 i 20 odsto dece u osnovnim školama, čiji je maternji jezik mađarski, pohađa nastavu na srpskom jeziku.

 

Zbog smanjenja broja dece, često se spajaju mađarska i srpska odeljenja, iako prema Zakonu o obrazovanju Ministarstvo može odobriti i otvaranje odeljenja sa manje od 15 učenika. Takvo spajanje nastave na dva jezika je direktan put ka asimilaciji, ocenjeno je na skupu.

 

Na sve to, mađarsku zajednicu treba da zabrine i podatak da su u vojvođanskim osnovnim školama nastavnici koji predaju na mađarskom jeziku najmanje edukovani, te da u samo 75,5 odsto slučajeva imaju odgovarajuće obrazovanje.

 

Izvor: DanasKOMENTARI

 1. jasso kaže:

  i sad ko je tu kriv,nemojte samo reci da je i za to kriva ova vlast,kad ta problematika spada u rad nacionalnog saveta madjara koji izgleda ne radi nista drugo nego zanosi j..a lideru SVM,i daje mu podrsku za izbore,a problem je i to sto se radja mali broj dece i to ne samo u nacionalnoj zajednici madjara nego i u celoj republici,a sto se tice obrazovanosti predavaca u skolama,pa vi ih skolujete imate svoj fakultet pa sto ih ne naucite kako treba,nego tu kukate,imao bih jos mnogo stvari da dodam ali dosta i ovoliko,zelim vam prijatan dan.

 2. supermen kaže:

  nemas pojima jasso i nemoj da turas taj tvoj veliki nos ama bas svugde

 3. jasso kaže:

  supermen
  ako ja nemam pojma i ako kako ti kazes turam nos svuda,ajde onda me ti prosvetli i kazi koji je problem u obrazovanju na madjarskom,a ne samo da lupas gluposti tu na sajtu,zelim vam prijatan dan.

 4. supermen kaže:

  odakle si jasso?
  ili odakle su ti preci? to me jako zanima

 5. Iby P. kaže:

  Ehhhh, nemoze se niko “prosvetiti” ko to ne zeli ili podsvesno odbija.
  U svakom slucaju malo mi je cudna recenica od 113 reci:-|  Neznam kakvi su pedagozi predavali maternji jezik i knjizevnost, ali  da se automatski postavlja pitanje obrazovanosti pedagoga ili autora posta.

  Sa zadovoljstvom mozemo proknjiziti pozitivan saldo sa: Zelim Vam prijatan dan:-)

  Zelim Vam dobro jutro

 6. jasso kaže:

  supermen
  kad si tako jako zainteresovan,da ti odgovorim,trenutno zivim na prozivci,rodjen sam u Tavankutu,gde sam ziveo do svoje dvadesete godine,a preci su mi dosli kad i ostali hrvati na ovo podrucje,znaci tamo prije oko cetristotine godina,da li si sad zadovoljan zelim ti prijatan dan.

 7. supermen kaže:

  nema veze! mslim da si nacionalista jer ti pratim komentare vec dosta dugo! ne zato sto su pametni nego sto mi smetaju !!!!!!!!!!i ja tebi zelim prijatan dan

 8. jasso kaže:

  supermen
  ja ne pisem ovde komentare da bi se oni nekom svideli ili bili pametni,ja iznosim samo moje misljenje na objavljene teme,i to je to,a da sam nacionalista nisam jer kroz moje komentare to neces videti,pre bi se reklo da si ti to,jer uglavnom podrzavas komentare odredjenih osoba,koja na neki nacin velicaju vasu nacionalnost,kao i osobu kojoj smeta sto ja u jednoj recenici napisem 113 reci,kao da je ovo takmicenje u pisanju zadatka  iz maternjeg jezika,a ne komentari na jednom sajtu,ja ovako pisem to je moj stil a ko je pismen taj ce to svatiti a ako ne to je njegov problem,zelim ti prijatan dan.

 9. Diss kaže:

  Kvalitet obrazovanja na svim jezicima je u padu. Ne samo na madjarskom. Stare školske kuke i dalje nezainteresovani tumaraju školskim hodnicima, dok mladi nastavnici, orni za rad i dokazivanje tumaraju po hodnicima NSZZ.

OSTAVITE KOMENTAR