“Kvočke” izazivaju požare i odnose ljudske živote

Sezona je loženja, zima je uveliko zavladala, a nije zima samo ljudima nego i domaćim životinjama u domaćinstvima – posebno mladuncima. Da bi se obezbedilo kakvo – takvo grejanje, na primer pilićima, mnogi domaćini postavljaju kao grejno telo sijalice od po dvesta vati ili takozvane “kvočka” sijalice raznih jačina.

Sve u svemu problem nije u sijalicama nego u postavljanu istih, i u njihovoj zaštiti ukoliko dođe do pucanja ili neretko oštećenja od strane živine, usled čega neminovno dolazi do požara.

Ljudi i ne razmišljaju o tome šta sve može izazvati i najobičnija neobezbeđena sijalica. Stoga valja obratiti pažnju na sledeće:

Prilikom postavljanja sijalica neophodno je iste postaviti u pričvršćenu teglu većih dimenzija. Oko iste se pilići mogu okupljati i grejati ali ne mogu fizički da pristupe samoj sijalici. Ista može i sama od sebe da pukne ali tada sav žar ostaje u flaši bez mogućnosti da se zapali podloga, na primer slama, koja je najviše u upotrebi kao prostirka ili u nekim slučajevima piljevina.
Takođe se u upotrebu može uvesti i sijalica manje snage koja nema veliku moć grejanja dok se za grejanje mogu postaviti PET flaše napunjene toplom vodom. Ovo sve se mora shvatiti ozbiljno kako bi se izbegle ozbiljne posledice koje neretko izazivaju pomenute neadekvatno postavljene sijalice.

I za kraj, napomena za slučaj nesreće, da se vatrogasci mogu pozvati u svako doba sa bilo kog telefona jednostavnim ukucavanjem broja 193, bez obaveze ukucavanja pozivnog broja za grad.

U prilogu Vam postavljam i nekoliko korisnih linkova koje vam nikako neće škoditi da ih pročitate i u slučaju potrebe i primenite, ali i širite dalje građanstvu radi protiv-požarne edukacije.

http://prezentacije.mup.gov.rs/sektorzazastituispasavanje/saveti%20gradjanima/Pozari.html

 

Autor teksta:Tomislav Tošo Mačković 

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR