L Hotel de ville SUBOTICA

Natpis L HOTEL DE VILLE ispod subotičke Gradske kuće, u prvi mah navodi na pomisao da je u pitanju greška. To zdanje nikada nije bilo hotel. Ipak, prevod sa francuskog kaže da to znači „gradska skupština“, dakle to je na mestu.

 

 

 

 

 

Kitnjasta Gradska kuća oduvek je mnoge podsećala na kakvu tortu ili slatkiš. Ali, da se njena slika nađe na omotu čokolade, presudna je bila njena arhitektura i posebnost.  I to ne na bilo kojoj čokoladi. Kompanija Chocolat Menier postoji već dva veka od kada je kao manufaktura počela da radi u Parizu.

 

 

 

 

Za sto pedeset godina u rukama porodice Menier, njihova čokolada je prošla put od apotekarskog proizvoda do čuvene robne marke. Danas je deo velikog konditorskog giganta a stara fabrička zgrada je pretvorena u „muzej čokolade“.

Mnogi detalji iz prošlosti danas su kolekcionarska vrednost. Tako je i sa sličicama koje su nekada izlazile na omotu Manier čokolade. Subotička Gradska kuća je u toj seriji u najvišem društvu. Tu su mesto našli dvorci i palate iz svetskih metropola. Za neke zna ceo svet.

Pariz, Madrid, London… i bačka metropola Subotica.

Nancy (France)

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR