„Beogradski pobednik“ romanu „Papir“ Gorana Petrovića

BANER_SLIDER_800x500-papir

 

 

„Ako imamo u vidu veličinu sveta – onda je književnost, sve što je dosad napisano, tek citat izdvojen u pokušaju da se objasni suština ljudskog roda.“ Ovako piše Goran Petrović, dobitnik nagrade „Beogradski pobednik“ za najbolji roman 2022. godine, u romanu „Papir“, u izdanju Lagune.

Ime dobitnika nagrade saopštio je predsednik žirija Predrag Petrović. Žiri u sastavu dr Predrag Petrović (predsednik), dr Vesna Trijić, dr Petar Pijanović, dr Slađana Ilić i dr Nataša Anđelković doneo je odluku o ovogodišnjem dobitniku, koji je pored priznanja za roman godine osvojio i iznos od 10.000 evra.

Priča o jednom događaju u renesansnoj Italiji poslužila je Goranu Petroviću da raskošno ispripovedanu povest „Papir“ uobliči u dalekosežnu i duhovitu metaforu o smenama života i smrti, o tajnama pisanja i stvaranja uopšte. Više od 20 godina Petrović je posvetio radu na književnom projektu koji je nazvao „Roman Delta“, u kojem je „Papir“ prvi tok u univerzumu alegoričnih pripovesti čija se radnja raspliće od srednjeg veka do dana koje smatramo našim.

Prvi dobitnik „Beogradskog pobednika“, prošle godine, bio je Drago Kekanović za roman „Privrženost“.

 

Goran Petrovic1 FOTO Nebojsa BabicKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR