Dečje eksperimentalno druženje na Paliću u Noći muzeja

U okviru manifestacije Noć muzeja na Paliću, u subotu 18. maja od 17-21 sat,  na Otvorenim krilima Velike terase priprema se i šarolika zabava za decu. Pored glinene radionice i klovna, predviđeno je i druženje s piscima. Ali ne obično, već eksperimentalno!

Pridružite se jednom od autora knjiga „Urnebesna fizika“ i  “Urnebesna hemija” Branku Stevanoviću koji će u okviru Dečje pesničke večeri  predstaviti knjige izvođenjem eksperimenata i trikova u subotu, 18. maja od 17 do 18 časova na Velikoj terasi na Paliću.

„Urnebesna fizika“ Svetislava Paunovića, Branka Stevanovića i Igora Kolarova je knjiga koja oslobađa decu od bauka nauke i istovremeno ih uvodi u ozbiljna saznanja putem raznih „trikova“. To je najpre zbirka eksperimenata iz fizike, koju je napisao dugogodišnji profesor i naučnik Svetislav Paunović. Rukopis su potom preuzela dva izvanredna pisca za decu, Branko Stevanović i Igor Kolarov, i preuredili ga tako da bude neodoljivo zabavan čitaocima svih uzrasta. Napokon, ilustracije Ane Petrović predstavljaju dodatni sloj humora, koji je, uz veseli dizajn knjige, opravdao atribut „urnebesna“ u naslovu. Autori su za ovo delo dobili prestižnu nagradu „NEVEN“ Prijatelja dece Srbije u oblasti popularne nauke za najbolju knjigu za decu.
„Knjiga je svima od koristi, mada je naročito dobra za đake šestog i sedmog razreda osnovnih škola jer je napisana tako da prati oblasti koje se obrađuju na časovima fizike u šestom razredu“-kaže koautor Branko Stevanović.
Autori knjige naglašavaju da su svi eksperimenti napisani u ovoj knjizi bezbedni za decu, ali nije na odmet da uz njih bude „neki odrastao čovek sa manjkom avanturističkog duha“.

Urnebesna hemija je knjiga koja dokazuje iskustva hemičara i drugih naučnika koji tvrde da je onima koji čitaju i misle život mnogo zanimljiviji nego onima koji ne čitaju i ne misle!

Ako ste odlučili da pročitate ovu knjigu pomislivši da ćete iz nje doznati nešto više o proizvodnji hemijskih olovaka, o hemijskom čišćenju odeće ili o vrstama deterdženata za dezinfekciju površina u kuhinjama i kupatilima, o sredstvima čija je upotreba sportistima strogo zabranjena, o preparatima za suzbijanje komaraca i drugih insekata, o hemijskim proizvodima za negu ukrasnih ili industrijskih biljaka… hmmm… grešite, ali – odlično!

 

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR