Evolucija po novim pravilima

Iz pera Džejmija Mecla, geopolitičkog eksperta i futurologa, stiže nam pionirsko istraživanje brojnih potresa koje genetički inženjering izaziva u temeljima na kojima počiva naš život. Posle 3,8 milijardi godina, čovečanstvo se sprema za evoluciju po novim pravilima.

U osvit genetičke revolucije, čitanje, pisanje i hakovanje naše DNK postaje realnost. No odluke koje donosimo danas kada započinjemo reorganizaciju sopstvenog genetskog koda mogu da donesu čudesna unapređenja zdravlja i dobrobiti ljudi, ali i dovedu do sunovrata u opasnu i potencijalno smrtonosnu genetičku „trku u naoružanju“.

Uđimo u laboratorije u kojima naučnici pretvaraju naučnu fantastiku u stvarnost. Pogledajmo u budućnost u kojoj će se naša najdublja moralna, verska i politička ubeđenja naći na probi kao nikada pre, i gde je u igri sama suština značenja ljudskosti.

Evolucija života na Zemlji do ovog trenutka bila je pasivan proces. Geni mutiraju nasumično. Sada možemo da programiramo buduću decu, otporniju na bolesti, dugovečniju i inteligentniju, preuzimamo kontrolu nad evolucijom, ali u različitim ideološkim, političkim sistemima „poboljšanje“ ne znači isto. Kako ćemo se izboriti sa moralnim pitanjima, hoćemo li biti svesno ili nesvesno zloupotrebljeni, i gde postaviti granicu – Džejmi Mecl poziva na razmišljanje.

„Genetičke tehnologije nose sa sobom neverovatna obećanja i zastrašujuće izazove a Mecl nas vodi na presudno važno putovanje kroz mogućnosti i prepreke na toj najvećoj ekspediciji čovečanstva.“ Erik Garseti, gradonačelnik Los Anđelesa

„Izuzetna knjiga o tome kako ćemo mi, ljudska bića, preuzeti vlast nad svojim evolutivnim procesima i prevazići ograničenja sopstvene biologije.“ Rej Kerzvejl, pronalazač i futurista

 

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 1 = 3