„Godina bez proljeća“ Adnana Repeše u prodaji

Godina bez proljeca KORICE

 

Adnan Repeša u svom romanu „Godina bez proljeća“ najmanje govori o ratu: umesto toga on opisuje svakodnevne scene u izbegličkom naselju, pune života, ali kroz fragmentarne opise svakodnevice rat iskoči tamo gde ga najmanje očekujemo: u rupi koju je granata napravila na tvrdom zemljištu dedinog imanja, gde će konačno moći da zasade šljivu, ili u slici izgladnelog psa koji halapljivo pase travu.

„Roman je nastao kao plod potrebe da s nekakvim odmakom pokušam ispričati onu vrstu priče od koje se kroz prethodno vrijeme pokušavam skloniti. Bilo je potrebno čitavih 30 godina da stvari kanališem na pravi način, da se odvažim do one mjere potrebne da bih se ponovo spustio u ambis proživljenog. Nadam se da sam u tome i uspio, te da je pred čitaocima ona vrsta knjige u kojoj je sve posloženo s mjerom i tačno, i u kojoj se svaka rečenica, apsolutno i dogodila“, izjavio je autor.

Roman je u fragmentima koji u sebi sadrže još manje fragmente – priče u pričama kao kutije koje u sebi kriju manje kutije – do kojih je potrebno doći kako bismo ih raspakovali (možda i dešifrovali) i u njima pronašli ključeve za stvarnost.

„Godinu bez proljeća“ možete nabaviti u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 8 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: