Hitovi Sajma knjiga

Jedan od hitova predstojećeg Sajma knjiga sigurno će biti nova knjiga Paula Koelja „Hipi“, autobiografski roman o mladićkim danima velikog brazilskog autora kada je želeo da postane pisac, o putovanju koje mu je promenilo život i o snovima njegove hipi generacije. Oslanjajući se na svoje bogato životno iskustvo, Paulo Koeljo nas vraća kroz vreme da bi oživeo snove svoje hipi generacije koja je žudela za mirom i usuđivala se da ospori ustaljen društveni poredak: autoritarnu politiku, konzervativne modele ponašanja, prekomerno potrošačko društvo i neuravnoteženu koncentraciju bogatstva.

Nakon objavljivanja svog prvog romana „Lovac na zmajeve“ Haled Hoseini je postao svojevrsno književno čudo i osvojio srca miliona čitalaca. Nova knjiga „Molitva moru“ je izuzetno dirljivo i moćno podsećanje na stradanja koja proživljava raseljeno stanovništvo. Hoseinijeva priča, namenjena čitaocima svih uzrasta, ne bavi se samo tragičnim sudbinama, njena emotivna snaga izvire iz ljubavi oca prema sinu.

Laguna će na ovogodišnjem Sajmu knjiga predstaviti i knjigu „Maštarije“ Horhea Luisa Borhesa, najvećeg pisca španskog govornog područja nakon Servantesa. Biblioteka koja sadrži svaku moguću knjigu, enciklopedijska odrednica koja stvara jedan potpuno novi univerzum, misteriozna ubistva na stazama koje se račvaju – to su samo naznake fantazmagoričnog sveta koji čeka čitaoca čim kroči u ovu knjigu koja je proslavila velikog argentinskog pisca.

Od autora „Kolibe“, bestseler romana prodatog u više od 20 miliona primeraka, stiže nam knjiga o kojoj će izazvati brojne polemike. „Laži o Bogu u koje verujemo“ Vilijema Pola Janga navodi nas da razmislimo o našim predstavama o Bogu. One nisu rezultat čitanja Svetog pisma već više autorovog misaonog procesa. Svako poglavlje sadrži stav u koji je nekada verovao, a zatim i objašnjenje zašto je došlo do promene u njegovim shvatanjima.

Još jedna knjiga pretenduje da postane veliki hit. Reč je o knjizi „Džentlmen u Moskvi“ Ejmora Toulsa, knjizi koja govori o ruskom aristokrati koji živi u pritvoru u luksuznom hotelu više od trideset godina (počev od 1922. godine). Roman je pun humora i šarma, daje nam priliku da se vratimo u izgubljeni svet aristokratije. Podsetnik da moralna disciplina nikad ne izlazi iz mode.

Zahvalnost ne podrazumeva samo blagodarnost za ono što prepoznajemo kao dobro u našem životu, nego naprotiv ona znači prepoznati blagodat koju nam je donelo sve ono što ljudi najčešće prepoznaju kao nesreću – kaže Isidora Bjelica u svojoj novoj knjizi „Škola za anđele“. U knjizi je dvanaest inicijacija koje će promeniti život svakog ko traga za ljubavlju u ovom svetu.

U novoj zbirci kolumni Vedrana Rudan piše o muškarcima, ženama, a pre svega o svojim najdražim krvopijama – o deci. U svom prepoznatljivom stilu i na duhovit način, autorka nas suočava sa mnogobrojnim problemima koje nosi život u „krugu porodice“. Da li su sitna dečica samo budući krupni gadovi? Zašto smo zadovoljni kad od njih dobijemo još manje od ono malo što smo očekivali? I gde je granica između bezuslovne ljubavi i doživotne robije? Ovo su samo neka od pitanja koja postavlja Vedrana Rudan u svojoj novoj knjizi „Život bez krpelja“.

Čitanje knjige „Mojih pedeset“ Branka Đurića Đure pruža osećaj da sedite u njegovom dvorištu, sa otvorenom flašom vina i ćaskate kao stari prijatelji. Postoje priče koje Đuro prepričava samo bliskim prijateljima, priče o ludim žurkama u Sarajevu osamdesetih, o bliskim susretima sa smrću kojoj je jedva pobegao, o druženju sa slavnim ličnostima… Te priče su ispričane u knjizi „Mojih pedeset“. Mnoge od ovih priča nikada nisu objavljivane, niti pominjane u intervjuima.

Novi roman Vuka Draškovića o kralju Aleksandru Karađorđeviću, „Aleksandar od Jugoslavije“, suočiće čitaoca sa zaboravom, u koji je gurnut, i sa neistinama, kojima se još i danas ubija, pobednik u dva balkanska rata, vrhovni komandant Srpske vojske u Velikom ratu, tvorac Jugoslavije, arhitekta balkanskih država i prva žrtva fašizma u Evropi. „Od srpskog Velikog Aleksandra veće je samo ogrešenje o Aleksandra“, piše Vuk Drašković u prologu. Ove godine se navršava 130 godina od rođenja Aleksandra Karađorđevića (1888–1934).

Nakon dva sajber romana, Slobodan Vladušić ovog puta piše „Veliki juriš“, istorijski roman u kojem nas vodi do Krfa i Solunskog fronta. To je klasično napisan roman, sa čvrstom i napetom fabulom i sa jasno zaokruženim likovima u kome je opisana atmosfera Krfa, Kajmakčalana, Soluna i Solunskog fronta između 1916. i 1918. godine, kroz neobičnu priču o poručniku koji ne može da se seti svoje pokojne supruge i koji istovremeno pokušava da reši misteriju samoubistva jednog srpskog oficira.

Roman „Spletkarenje sa sopstvenom dušom“ Marije Jovanović ovenčan je nagradom Žensko pero i na Sajmu će imati svoje prvo predstavljanje u novom Laguninom ruhu. Junakinja ovog romana bez ulepšavanja gleda u sebe, svoju prošlost, život oko sebe, svoju zemlju, porodicu, prijatelje… Ona nikoga i ništa ne idealizuje, a ipak nas, kao nekom magijom, sa svakom stranicom koju pročitamo, sve više i više uvlači u svoj svet prepun emocija, mladalačke lakomislenosti, srušenih ljubavi, pogrešnih odluka, ispaštanja…

Kada bi trebalo odabrati jedno delo Mome Kapora koje ga najbolje predstavlja, onda bi to svakako bila knjiga „Beleške jedne Ane“, koja je ponovo pred čitaocima u izdanju Lagune. Svet posmatran iz ugla tinejdžerke, ispričan prepoznatljivim beogradskim žargonom i ilustrovan autorovom rukom, u isto vreme je i duhovita, ali i nemilosrdna analiza jednog vremena. Ova knjiga koja je objavljena 1972. godine bitno je uticala na tadašnju jugoslovensku književnu scenu. Svrstana je u kategoriju „džins proze“, čiji je Kapor jedan od najizrazitijih predstavnika. „Beleške jedne Ane“ će nas nasmejati, ali i podstaknuti da razmišljamo o večitim pitanjima, koja kao i generacije pre nas, svakodnevno sebi postavljamo.

Knjiga „Fazoni i fore“ Ljubivoja Ršumovića nastala je prema istoimenoj legendarnoj TV emisiji, a ilustrovao ju je Aleksandar Stojšić. Generacije koje su odrastale uz Ršuma i Rašu pronalazača imaju opet priliku da sa svojom decom uživaju u nezaboravnim fazonima i forama. „Fazoni i fore“ kroz zabavu nenametljivo uče decu osnovnim životnim istinama, jer se šalama najbolje štiti odrastanje. Knjiga je prepuna duha i mašte i sigurno će vas uz zdrav smeh dovesti do zdrave pameti.

Nova knjiga Uroša Petrovića! „Neko se uselio u onu staru vilu“ je novi roman velikog majstora zagonetnih pustolovina i ostalih mozgolomnih zavrzlama! Uz to, ilustrovao ga je Aleksandar Zolotić, veliki majstor tajanstvene svetlosti papira. Proživite ovu napetu avanturu sa Lunom, Lirom i Veom, decom čudnih naravi iz još čudnije Ulice ljuljaški. Pred vama se nalazi mnogo iznenađenja i čak trideset mozgolomnih misterija koje vam neće dati mira dok ih ne rešite!

Od dobitnika Britanske nagrade za književnost Filipa Pulmana stiže „Prva knjiga Praha – Divlja lepotica“. Obožavaoci „Njegovih mračnih tkanja“ s radošću će se vratiti u dobro poznati svet, dok nove čitaoce čeka zadovoljstvo polaska na putovanje kroz ovaj neodoljivi kosmos na samom početku priče o Lajri.

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

16 + = 17

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: