Kako je stvarno bilo

Kreativnost, pobuna, sloboda, urbani duh, sve to bilo je rezervisano za novi talas – muzički pravac koji je dobio kultni status u jugoslovenskoj istoriji muzike i kulture i možda se sa pravom naziva „poslednjim snom Jugoslavije“.

Pred čitaocima je nova knjiga Dušana Vesića „Bunt dece socijalizma“ o prvoj generaciji bendova novog talasa (Azra, Električni orgazam, Film, Haustor, Idoli, Lačni Franz, Paket aranžman, Pankrti, Paraf, Parlament, Pekinška patka, Piloti, Prljavo kazalište, Šarlo Akrobata, Termiti), kojom autor zaokružuje trilogiju o najvažnijim momentima jugoslovenske rok kulture. Ovo je i prva sistematska, detaljna priča o ovom periodu, neumoljiva hronika pisana karakterističnim Vesićevim stilom koji Branimir Štulić poredi sa borhesovskim, uz obilje zanimljivih i manje poznatih podataka.

U isto vreme neposredni posmatrač koji je iz blizine pratio novi talas tokom njegovog nastanka, vrhunca i gašenja, Vesić je ujedno i pažljivi i odmereni hroničar koji s vremenske, ali ne i emotivne distance dočarava, oživljava i približava kulturnu epohu precizno i živopisno.

Onima pak koji to vreme ne pamte ova knjiga će u nekoliko poteza pera pokazati zašto se o tom periodu govori i neverovatnih četrdeset godina kasnije. Novi talas? Kao da je bio juče!

Knjigu prate i ekskluzivne fotografije.

„Bunt dece socijalizma“ možete pronaći od 10. juna u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.KOMENTARI

  1. Ris kaže:

    Kaži mi koju muziku slušaš i reći ću ti ko si. Ima u tome nešto.Muzika se ne sluša samo ušima već srcem, dušom, celim telom . Mi koji smo stasavali u vreme socijalizma, nismo znali za verske i nacionalne podele, delili smo se na one koji slušaju dobru i one koji slušaju tralalala muziku.Svo moje društvo je slušalo Azru, Film, Električni orgazam, Idole…Posle se gotovo sve komercijalizuje, vodjstvo preuzimaju neki drugi, kojima je cilj da dodju do love ne birajući note i stihove..

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 5 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: