Kako se kalio nobelovac

Za Gabrijela Garsiju Markesa novinarstvo je bilo „najbolje zanimanje na svetu“ i sebe je smatrao pre novinarom nego piscem.

Kako se kalio nobelovac — tako bi najkraće mogla da se opiše ova antologija od pedeset članaka, hronika i kolumni koje obuhvataju trideset i četiri godine novinarskog rada Garsije Markesa. Novinar iz koga od početka izranja genijalni pisac nateraće nas da o ponečemu razmislimo, da ostanemo bez daha prateći priču, da prisustvujemo prelomnim istorijskim događajima, da uronimo u magičnu realnost Kariba, među duhove predaka koji premeštaju ljude tokom sna ili da upoznamo, tajanstvenu damu koja spasava putnike od nesreća. Putovaćemo i od Južne Amerike, preko Italije i Francuske do Mađarske pedesetih godina prošlog veka. S njim ćemo se na vrlo poseban način baviti književnošću, književnicima i kritičarima.

Najzad, dobijamo neverovatnu priliku da pročitamo začetke romana „Sto godina samoće“, kao i da prepoznamo klicu govora koji će održati kad mu je dodeljena Nobelova nagrada. I na kraju ćemo shvatiti da magični realizam možda i nije toliko magičan koliko je čarobna reč Garsije Markesa.

Gabrijel Hose Garsija Markes je bio kolumbijski je pisac, novinar, izdavač i politički aktivista. Rođen je 6. marta 1927. u gradu Arakataka, u oblasti Magdalena, a umro 17. aprila 2014. Garsija Markes se smatra najpoznatijim piscem magičnog realizma, žanra u kome se prepliću mitovi i magija sa realnošću svakodnevne egzistencije. Njegovo najpoznatije delo je „Sto godina samoće“, koje je prodato u više od 30 miliona primeraka. Godine 1982. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

Knjigu „Skandal veka“ možete pronaći od srede 26. februara u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.KOMENTARI

 1. Subotica kaže:

  Kada na ovakvu vest nema ni jedan komentar, jasno je koliko smo nisko pali.

 2. Memoria de mis putas tristes kaže:

  Niti je ovaj portal literarni kruzok, niti se ovde okupljaju knjizevni kriticari. Ako neko rado cita i postuje GG Markesa nije u obavezi da to odmah rastrubi po internetu.

 3. Istina... kaže:

  @“Subotica“

  Prvo, ovaj „grad“ se, pa i kroz medije, bavi isključivo samim sobom, sve ostalo smatra „dođoškim“. Tako je i Markes za njega i njegove, hm, „građane“ samo jedna „strana vrednost“, uljez, neprijatelj koji smeta Njegovom preuzvišenom Veličanstvu subačanstvu. Salašarsko-palanački lokal-patritoziam je poguban za „grad“, jer Grad nije, ali ga brane oni koji od toga imaju interes. Eto, njima je nesubačanstvo, između ostalog i, „trubljenje po internetu“.

 4. Alas kaže:

  *Čovek ima pravo da gleda drugog odozgo, jedino kada treba da mu pomogne da se uspravi.* G.G.Markes

 5. Quando mori il poeta kaže:

  Mladi nadobudi poeta pije za sankom i sa dubokim uzdahom zali se konobarici – Andric je umro. Krleza je Umro, Selimovic je umro. A ni ja se ne osecam bas nesto najbolje….

 6. Subotica kaže:

  Pokrenuli smo komentare. Zaslužio Nobelovac.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 59 = 62