Knjiga i kafa, idealan spoj 6 naslova i kafe

Koje bi bilo idealno vreme za kafu? Jutarnje ili popodnevno? Mi mislimo da je idealno vreme ono kad imate dovoljno vremena da sednete i pročitate nekoliko stranica knjige uz dobru kafu.

Turska kafa i „Kradljivac kafe“

Pravi ljubitelji turske kafe neće propustiti da pročitaju roman „Kradljivac kafe“ koji otkriva avanturu Obedaje Čalona koji je doslovno ukrao kafu Osmanlijama i doneo je u Evropu. Ovo nije samo uzbudljiv krimić o počecima trgovine kafom već je iznad svega neobičan i prebogat istorijski roman.

Citat iz knjige: Turska kafa je zaista bila ne samo veoma vruća već i veoma jaka. Bila je manje gorka od engleske i prekrivena somotastom penom, koju je Marsilio nazvao kepik. General im je pokazao veći broj činijica na poslužavniku. U njima behu različiti začini u prahu kojima je kafa mogla dodatno da se začini. Obedaja je omirisao činijice. U jednoj je bio mleveni cimet, u drugoj kardamon.

Espreso i „Kum“

Jedan kratak, jak i crn espreso ima veliku moć. Tako bar misle Italijani i vole da završe obrok upravo takvom kafom, pa je logičan izbor da uz espreso čitate Puzov uzbudljiv roman „Kum“. U ovoj knjizi koja broji 442 strane, kafa se pije ili kuva 36 puta! A Don Vito Korleone obožava „doppio“, dupli espreso.

Citat iz knjige: Ostavio je tela da leže na ulici, ušao u restoran i naručio kafu, koju je popio čekajući policiju da dođe i uhapsi ga.

Ledena kafa i „E, zabole me“

Hajde da se pretvaramo da nas zabole, iako to nije tako. Jedinstvena knjiga za samopomoć koja postavlja stvari na svoje mesto i govori nam da svi plivamo u problemima, i da rešenje nije kuknjava, nego prihvatanje da su problemi, patnja i bol sastavni deo života i da se suočimo sa njima. I, naravno, rešimo ih. I budemo zahvalni na tome.

Citat iz knjige: „Mark, život je, u stvari, neprekidan niz problema“, rekao mi je Panda. Srknuo je piće i namestio ružičasti kišobrančić. „Rešenje jednog problema je tek nastanak novog.“

Kafa iz kućnog aparata i „Mala pekara na obali“

Šta ide bolje uz pecivo od dobre šolje kafe? Vlasnica „Male pekara na obali“ ne može da se odvoji od svog aparata za kafu, i više puta ćete je zateći u knjizi kako pijucka kafu i opušta se ili druge nudi dobrom kafom. Ovaj roman je zamešan sa mnogo smeha, osećanja i nekoliko odličnih recepata. A priča nam o ženi koja će otkriti novi početak tamo gde mu se najmanje nadala.

Citat iz knjige: Neki strahovi su bili mnogo, mnogo gori noću, ali kad svane, činilo joj se da može da ih savlada; nestali bi kao ružni snovi s prvom šoljom kafe…

Turska kafa, bis, i „Čast“

Ovu kombinaciju ne možemo da zaobiđemo, niti da je vežemo za drugu vrstu kafe… Kako drugačije nego turska kafa i turska autorka? Elif Šafak je izuzetno popularna autorka u Turskoj, posebno cenjena među mladim, obrazovanim, nezavisnim ženama kojima se dopada spoj feminizma i sufizma, kao i razoružavajući ekscentrični likovi i vešto napisani obrti u njenim epskim ljubavnim romanima.

Citat iz knjige: Mešala je kafu pažljivo, nežno. Kafa je kao ljubav, pričalo se, što si s njom strpljiviji, boljeg je ukusa. Ali Džemila nije znala mnogo o tome. Jednom je bila zaljubljena i to je imalo gorak i mračan ukus. Opekavši jezik, više nikad nije o tome govorila.

Bela kafa ili bilo kakva kafa i „Džentlmen u Moskvi“

Niste još upoznali grofa Rostova? Možda poznajete nekoga poput njega: ko je nepravedno lišen svog društvenog statusa ali ga taj udar sudbine nije lišio dostojanstva i lepih manira? Takav je on. Kad pije belu kafu on je ispija iz najskupocenijeg porcelana i meša srebrnom kašičicom. Iako živi kao izgnanik iz sopstvenog života na tavanu luksuznog moskovskog hotela. A kada razmišlja o drugima, ima široke vidike.

Citat iz knjige: Dok je majstor sipao kafu, grof se pitao je li to početak ili kraj starčevog radnog dana. Bilo kako bilo, osećao je da će mu šolja kafe prijati. Jer postoji li nešto svestranije? Kafa prija i iz lima i iz limoškog porcelana, daće energiju marljivima u zoru, smiriti zamišljene u podne ili obodriti namučene usred noći.

Mi smo spojili espreso sa Srećnim ljudima koji čitaju i piju kafu

Koja bi bila vaša omiljena kombinacija?KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR