Lagunina Top-lista iz subotičkog ugla

Lagunina Top-lista najčitanijih naslova objavljuje se svakih dve nedelje i predstavlja najaktuelnije i  najprodavanije knjige u izdanju Lagune.  Subotičani značajno učestvuju u njenom kreiranju ali imaju svoje specifičnosti, te bi naš raspored na toj listi bio malo drugačiji.

Na vrhu top liste prema rečima Melinde Bajagić, poslovođe knjižare Delfi na Korzou,  kod nas bi bila knjiga „E zabole me“ od Marka  Mansona koja se podjednako dobro prodaje od prvog trenutka pa i nakon pola godine od objavljivanja.
Reč je o svetskom bestseleru prodatom u 3.000.000 primeraka, koja govori o tome kako da živite dobar život, nasuprot onom što vam se preporučuje. – Postoji mnogo stvari za koje nas iskreno „zabole“, ali baš zato moramo da shvatimo koje su nam zaista važne, jasan je autor. Dok je novac prilično bitan, briga o tome šta činimo od svog života daleko je važnija. “E, zabole me” je otrežnjujući šamar neophodan čitavoj generaciji, kojoj će pomoći da se prizemlji i da vodi sadržajan život.


Subotičani su jako zavoleli Čoveka po imenu Uve –  Fredrika Bakmana i to je knjiga koja je već treću godinu u samom vrhu top liste, a  podjednako su zainteresovani i za drugu knjigu ovog autora “Moja baka vam se izvinjava” koja je ispričana sa istom komičnom preciznošću i toplinom. To je priča o životu i smrti, i jednom od najvažnijih ljudskih prava: pravu na različitost.

Očekuje se da se i “Crveni adresar” Sofije Lundberj za koju je Bakman dao preporuku vrlo skoro nađe među prvih pet na listi.


U Subotici je među veoma traženim naslovima sa aktuelne Top liste – neispričana priča o grupi “Queen – Da li je ovo pravi život?” i interesantno je da je traže i dvadesetogodišnjaci, čemu je verovatno doprineo i nedavno prikazani  film “Boemska rapsodija” – kaže Melinda Bajagić.


Domaći pisci se nešto bolje prodaju u drugim gradovima nego kod nas, ali to nije slučaj sa Duškom Radovićem jer su za “Ženske razgovore” i Beograde dobro jutro” podjednako zainteresovani čitaoci od trideset do sedamdeset godina.


“Beogradski trio” Gorana Markovića i “Veliki juriš” Slobodana Vladušića su knjige koje su postale uočljivije nakon ulaska u uži izbor za Ninovu nagradu.


Nagrada Politikinog zabavnika je takođe uticala na prodaju “Ja sam Akiko” Stefana Tićmija.

“Kišni glistac” Andrije Miloševića je veoma dobro opremljena knjiga, zanimljiva, duhovita i bogata lepim ilustracijama, pa uz popularnost autora ne čudi da je u samom vrhu prodaje.


Inače,  kako saznajemo u subotičkoj knjižari, knjige za decu su sve veći hit i češći  poklon deci za rođendan. Tako i sada imamo odličnu ponudu knjiga koje utiču na poboljšanje pamćenja i koncentracije koje mogu da budu zanimljive i korisne kako deci tako i roditeljima – preporučuje Melinda Bajagić.

 

 

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

29 + = 38