Marko Aleksić u Subotici

Knjiga „Srpske zemlje pre Nemanjića – od 7. do 10. veka“ Marka Aleksića jedna je od najtraženijih u knjižarama. „Ovim popularnim istorijskim temama prišao sam racionalno i analitički i potpuno naučno, i trudio sam se da pišem tako da bude razumljivo svima. Saznanja o raznim građevinama, lokalitetima, pojasnim garniturama i slično meni su čudesna i uzbudljiva i nastojao sam se da to prenesem i čitaocima. -rekao je autor Marko Aleksić, koji će u petak 26. juna u Noći knjige biti gost knjižare Delfi u Subotici, na adresi Korzo 4 od 21 sat.

Istog dana od 19 sati počinje tribina posvećena knjizi u okviru manifestacije „U slavu Vidovdana“ koju organizuje Srpski kulturni centar „Sveti Sava“.

Marko Aleksić u knjizi „Srpske zemlje pre Nemanjića – od 7. do 10. veka“ donosi sveobuhvatnu i živopisnu priču o počecima srpske istorije.

Prvi put jedna knjiga jezikom istorijske i arheološke nauke studiozno i uzbudljivo priča priču o ovom periodu. Koristeći arhivske pisane izvore kao i nova arheološka istraživanja, ona govori o prvom po imenu poznatom srpskom knezu Dervanu i zemlji Bojki, nastanku titule župana, drevnim slovenskim naseljima sa ostacima paganskih hramova. Knjiga sadrži izuzetno važna otkrića poput postojanja vladarske palate na tlu Srbije iz 8. veka, koja predstavlja najraniju poznatu takvu građevinu u slovenskom svetu, ili više crkava znatno starijih od Raške episkopije, što pokazuje da su Srbi prihvatili hrišćanstvo ranije nego što se to do sada verovalo i da su se tu nalazili prvi poznati hrišćanski hramovi među Slovenima. Izdanje je obogaćeno istorijskim kartama i ilustracijama značajnih arheoloških nalaza, građevina, utvrđenja i naselja najstarije srpske države.KOMENTARI

 1. Steve kaže:

  od kada i gradsubotica.co.rs postaje kao i subotica.com?
  malo malo pa srpskog nacionalizma. oh da, svesni smo smo da je ovo srbija…

 2. Art kaže:

  @Steve, imena država se pišu velikim slovom, nova rečenica počinje velikim slovom.Posle ovoga neznanja, pisati o istoriji i geografiji je besmisleno.

 3. Bunjevac kaže:

  ovi su otišli na kvasinu.

 4. Neko kaže:

  @Steve
  Izvini, zar je problem u Srbiji govoriti o Srpskoj istoriji.
  Da, sad će neki reći pa u to vreme ovde nije bila Srbija.
  E, pa, gospodo draga, sviđalo se to vama ili ne, Subotica je u Srbiji.

 5. amacak kaže:

  steve, zašto je promocija istorijske knjige nacionalizam?

  art, neko ko je spreman da deli savete o pravopisu bi možda trebao da zna da se posle tačke stavlja razmak kada se piše po ekranu.

 6. Dejan Govedarica kaže:

  @Art jezik je dinamička kategorija koja se razvija i menja u vremenu i prostoru, da nije tako sada bi govorili i pisali kao pre 1000 godina što nije slučaj. Dok god reč prenosi jasno poruku primaocu na drugoj strani komunikacionog kanala on se može smatrati za validan element jezika. To ako ga ti lično ne prihvataš neće puno promeniti stvari. To što ti teraš da neko piše na način koji ti hoćeš je čista agresija i ko te jebe ..

OSTAVITE KOMENTAR