Nagrada „Janko Veselinović“ Slobodanu Vladušiću

Pisac Slobodan Vladušić dobitnik je nagrade “Janko Veselinović” za najbolji istorijski roman na srpskom jeziku u prošloj godini, i to za djelo “Veliki juriš” u izdanju Lagune, odlučio je žiri u sastavu: mr Radovan Kalabić (predsednik), književnik i istoriograf, Ljubomir Ćorilić, književni kritičar, i Katarina Lazarević, direktorka Narodne biblioteke „Janko Veselinović“ u Bogatiću.

Vladušiću će nagrada biti uručena u septembru u Udruženju književnika Srbije u Beogradu, rekao je predsednik žirija, književnik i istoriograf Radovan Kalabić, i i dodao, da je odluka bila jednoglasna.


Nagrada nosi ime jednog od najznačajnijih srpskih pisaca Janka Veselinovića /1862-1905/, a dodeljuje je Udruženje književnika Srbije u saradnji sa Skupštinom opštine Bogatić, bogatičkim Kulturno-obrazovnim centrom i mesnom zajednicom Glogovac, Veselinovićevim rodnim mestom.

Udruženje književnika Srbije ustanovilo je ovu nagradu 2015. godine, povodom obeležavanja 110 godina od smrti Veselinovića, nastojeći da među srpskim romanopiscima probudi što veće interesovanje za istorijske teme i motive.

Slobodan Vladušić  je srpski književnik, romanopisac i esejista koji je za svoja dela dobio brojna priznanja, uključujući i nagradu “Meša Selimović” za 2013. godinu za roman “Mi, izbrisani”.
Vladušićev roman „Veliki juriš“ vraća nas u rano proleće 1916. godine: poručnik srpske vojske Miloš Vojnović oporavlja se na Krfu, u vili Ahileon, od prelaska preko Albanije. Tu upoznaje neobičnu Holanđanku Fani de Grot i postaje očevidac samoubistva srpskog majora koga niko nije oslovljavao po imenu. Napeta potraga za izgubljenim pismom koje je ostalo iza majora, Vojnovića će voditi kroz ulice Krfa, do vrhova Kajmakčalana, a zatim nazad, do solunskih kabarea i Solunskog fronta. Njegova sudbina će se preplitati sa životima Stanislava Krakova, vojvode Vuka, majora Kalafatovića, kao i sa akcijama tajanstvenog bugarskog oficira koga će pratiti u stopu, da bi se, na kraju puta, suočio sa maglom.


KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR