Najbolje od srpske satire u knjizi “Srbijo, Bog ti pomogo”

Knjiga „Srbijo, Bog ti pomogo“ Bojana Ljubenovića, pisca, novinara i satiričara je dnevnik jednog seljaka koji duhovito opisuje ljude i događaje u svom selu, a samim tim i današnju Srbiju, običaje, zablude, paradokse…

Todor Trajković, autentični šumadijski seljak iz Miloševa, sela pokraj Lapova, nedaleko od Kragujevca, naš, narodski čovek, glavni je junak ovog romana. On je običan, jednostavan čovek koji nema velike želje ni snove. „Todor se kroz ove zabeleške bori da nas učini boljim nego što jesmo ukazujući nam na greške i zablude, ali nam na kraju svake priče daje recept za ozdravljenje“, kaže Ljubenović o svom glavnom junaku. Uz to, autor ističe da je bilo riskantno pisati ovakvu knjigu jer je radnja smeštena na selo, „i nema nasilja, ubistava niti seksa“, uprkos tome knjigu obeležavaju ljudska toplina, duhovitost i satira.

„Teško je pisati satiru danas u Srbiji, iako je inspirativno, ona nije ni svemoćna ni nemoćna. Mislim da je satira najhrabriji deo srpske književnosti danas. Uzeo sam na sebe da pokušam da vratim osmeh na lice, neki ljudi se tako malo smeju da mi se čini da će im atrofirati neki mišić na licu“, zaključuje u svom stilu Bojan Ljubenović.

Knjigu „Srbijo, Bog ti pomogo“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

 

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 3 =