Neprestana bitka za istinu o prošlosti

Nakon značajne knjige „Odjek prošlosti“ Luka Mičeta, autor biografija znamenitih ličnosti srpske istorije u knjizi „Odjek prošlosti II“ čitaocima donosi uvid u određena istorijska zbivanja i procese, i osvetljava određene aktere koji su ostavili značajan trag u našoj istoriji.

Autor je pokušao da ovim tekstovima doprinese dijalogu u zemlji gde je mit vrlo često zamenjivao istoriju, ali i gde je sklonost ka reviziji istorije, njenom prekrajanju, odnosno apologiji vlastite prošlosti ili ideologije dovodila narod, a često i političare, u pogubne zablude. „U ovoj knjizi nije reč o ’bici za prošlost’, kako bi rekao nemački istoričar Ulf Brunbauer, već o neprestanoj bici za istinu o prošlosti“, istakao je Mičeta.

„Srpska princeza – moćna i okrutna ugarska kraljica“, „Venecija i Srbija – rat moneta – kralj Milutin i Dante“, „Sultan Bajazit, despot Stefan Lazarević i ’deca neba’“, „Pad Smedereva 1459. godine – poslednji dani srpske srednjovekovne države“, „Tito i jugoslovenska emigracija na Zapadu“ samo su neka od zanimljivih poglavlja u knjizi „Odjek prošlosti II“.

„Luka Mičeta pruža mogućnost čitaocima da u vremenu u kome žive oslušnu odjek prošlosti nekog drugog doba koje je prethodilo i svojim sadržajima oblikovalo ovo današnje. Mičetu privlače kontroverzne teme o kojima se decenijama ćutalo ili se ’preglasno’ govorilo jezikom propagande“, istakao je prof. dr Ljubodrag Dimić u predgovoru ove knjige.

Prof. dr Marko Šuica smatra da je „prilagođavanjem rezultata naučne istoriografije popularnom diskursu, autor stvorio uslov za prosvećivanje šire čitalačke publike i vraćanje ugleda istorijskoj nauci u savremenom društvu zasićenom amaterizmom, tendencioznim obmanama, pseudonaučnim mitovima i različitim vrstama zloupotreba.“

„Odjek prošlosti II“ možete pronaći od ponedeljka 14. septembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 4 =