Novi istorijski zbornik namenjen mladima

Srbija je mala zemlja u kojoj su živeli veliki ljudi. Sećanja na njih čuvaju se u dragocenim pisanim dokumentima i književnim delima, ali i u bogatom narodnom stvaralaštvu, posebno u epskim pesmama. Međutim, generacije koje dolaze sve ređe posežu za tim izvorima. A oni nam pružaju dragocen nauk o tome kako kroz život valja uspravno ići i svojim delanjem biti odgovoran prema onima koji uz nas stasavaju ili će doći posle nas. Otuda knjiga Sabor junaka.

Knjiga „Sabor junaka“ namenjena je mladima, ali i svima koji požele da saznaju ponešto iz naše bogate i burne prošlosti, pre svega iz vremena Prvog i Drugog srpskog ustanka. U njoj se nalaze priče o slavnim ličnostima, ali i onim manje poznatim, čija nas dela ispunjavaju divljenjem. U knjizi ima uzvišenih primera junaštva i primera gostoljublja, istinoljublja, velikodušnosti, milosrđa, kao i umnih reči nepismenih seljaka, zaboravljenih narodnih običaja i mnogo iskustvom stečene mudrosti.

Priređivač „Sabora junaka“ Petar Žebeljan poručuje čitaocima da će u pričama „naći anegdote, sećanja, predanja i legende, ali i podatke iz istorijskih spisa, epskih pesama, iz kojih će saznati ko su bili i kakvi su bili ti naši preci, kakvo je bilo vreme i kakve su bile prilike u kojima su živele ličnosti čija dela nikada nećemo zaboraviti. Srbija je mala zemlja, ali je imala puno zatočnika koji su se zavetovali da služe svom narodu, što su i činili, ne obazirući se na opasnost i smrt“, kazao je Žebeljan i dodao da „narod ima pravo da pruži otpor teroru, kao što je bio onaj turski tokom ustanaka, kada je pobijeno 70 vojvoda“.

Knjigu „Sabor junaka“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 2 =