Novi roman Sonje Ćirić „Da li i kod tebe pljušti?“

Da li i kod tebe pljusti

 

 

„Da li i kod tebe pljušti?“ naziv je novog romana ugledne i višestruko nagrađivane književnice i novinarke Sonje Ćirić.

Ispripovedan u formi dijaloga dvoje nekada najboljih prijatelja Vojina Ikonića i Maje Bojanić, ovaj roman donosi trilerski zaplet koji baca novo svetlo na događaje u vezi sa raspadom SFRJ.

Prošlo je 28 godina otkako su se poslednji put čuli. Vojin se u odsudnom istorijskom trenutku preselio u Sloveniju i radi kao dokumentarista u slovenačkoj vojsci. Maja je književnica i ambiciozna novinarka beogradskog nedeljnika.

Njihov telefonski razgovor naći će se u vidu transkripta u rukama inspektora srpske policije, a zatim će ga pročitati i njegove kolege iz Slovenije. Obe strane znaju da Maja već izvesno vreme istražuje o srpsko-slovenačkom projektu koji je uticao na izbijanje rata u Jugoslaviji. Vojin je Maji neophodan da dođe do podataka o jezivom zamešateljstvu koje je bilo strogo čuvana tajna jer mu je namena bila da se preko medija utiče na mišljenje Jugoslovena o Jugoslaviji, da se razbiju ideje o jednakosti među narodima i tako se izazove krvavi sukob među njima.

Razgovor dvoje otuđenih drugova doneće brojna (ne)prijatna otkrića i odgonetnuti mnoge tajne koje ni jednoj ni drugoj državi nisu u interesu da dospeju u javnost.

„Više puta sam ostavljala pa nastavljala pisanje ove knjige, i menjala je, često iz korena. Jedino je ostajala priča o istini, valjda zato što je stalno tražim a ne nalazim. Pitanje je šta bih s njom kad bih je našla. Čemu služi istina? Običnom čoveku, u njegovom običnom životu? Da li može nešto da promeni? Da vrati prošlost, da je popravi, da spreči nesreću? Ne može – što se desilo, desilo se. Da li će mu zbog tog saznanja život biti lepši i lakši? Hoće. Lakše se živi sa istinom nego sa sumnjom. Dobije se prostor za poverenje. A poverenje je, složićemo se, osnova za suživot“, rekla ja Sonja Ćirić povodom nove knjige.

Roman „Da li i kod tebe pljušti?“ možete pronaći od srede 22. novembra u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 82 = 90

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: