Posni kuvar s pravilima posta

Post kao lekar duše…

 

Posni-kuvar

 

„Posni kuvar s pravilima posta“ Onufrija Hilandarca je izvanredna zbirka recepata posnih jela prikupljanih kako po srpskim manastirima tako i onih zapisanih od baka, majki i sestara širom sveta. Uz svaki recept navedena je i otačka pouka o postu, što predstavlja svojevrsnu specifičnost ovog izdanja.

Prva božja zapovest upravo je zapovest posta, čime je ustanovljen post i naznačena potreba čovečanske prirode za ovim podvigom. Ova zapovest nije govorila o količini hrane, već o njenom sastavu.

U ovoj knjizi se ne nalaze samo recepti, već i istorija, tradicija, duhovnost i kulturna baština jednog naroda. Iako uzdržavanje od određene hrane nazivamo postom, post ima i svoju drugu dimenziju – duhovnu. Duhovna strana posta je daleko teža od telesne. Telesni post je kad se uzdržavamo od mrsne hrane, a duhovni kad se uzdržavamo od zlih pomisli, dela i reči. Bez duhovne dimenzije post prestaje da bude hrišćanski post i postaje prosta dijeta.

Arhimandrit Onufrije (Vranić) iguman je manastira Denkovac u Eparhiji šumadijskoj. Ovaj kuvar je plod višegodišnjeg prikupljanja recepata posnih jela. Knjigu dodatno obogaćuju zanimljive ilustracije manastirske svakodnevice Maje Šolak Bataković.

„Posni kuvar s pravilima posta“ možete naći od petka 16. decembra u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.KOMENTARI

  1. nevaljali kaže:

    Hvala sto ste ovo objavili dobila sam vaucer u delfi i bila sam sokirana koliko bezveynih knjiga prodaju na sajt i setila sam se da ovo mi se svidalo nadam se da cu moci danas kupiti i ovo je bilo za mene pomocan vest da se nadjem u haosu danasnje knjigistike u knjizari

OSTAVITE KOMENTAR